Linkuri accesibilitate

Simbolurile şi obiceurile de Paşte


Majoritatea simbolurilor si a obiceiurilor de Paste au o origine obscura. Sigur, etnologii au facut o serie intreaga de supozitii in legatura cu asta, principala fiind aceea ca unele simboluri si ritualuri de Paste par a proveni dintr-un vechi cult al fertilitatii. Asa sunt, de pilda, ouale pictate. Oul a fost intotdeauna, in toate culturile, un simbol al nasterii si al fertilitatii. Un simbol al mortii in acelasi timp, intrucat atunci cand mancam un ou, pasarea din el nu se va materializa niciodata. Moarte si inviere – iata asadar un simbol cat se poate de potrivit pentru sarbatorirea patimilor lui Iisus. Despre ou, in poemul Oul Dogmatic, a scris Ion Barbu, numind oul: “Palat de nunta si cavou”… o imagine cat se poate de potrivita pentru tot ceea ce reprezinta oul.

In occident sunt folosite, pe langa oua, si alte simboluri, cum e de exemplu iepurele… Un iepuras care se presupune ca ar ascunde oua de ciocolata in casa si in curte, oua si bomboane pe care copiii trebuie sa le gaseasca. Iepurele este insa un simbol mai recent decat ouale. El e atestat pentru prima data intr-un studiu german din secolul al 17-lea. Din Germania, imaginea iepurelui a traversat Atlanticul, ajungand in America odata cu primii coloni, iar din America obiceiul s-a reintors, relativ recent, in Europa. Originea germana este sigura, intrucat in alte regiuni ale Germaniei ouale sunt pitite de alte animale. Iepurele, desigur, dar prin unele parti ouale sunt ascunse de o vulpe, de un cuc, de o barza, sau chiar de un cocos!…

Toate astea sunt insa obiceiuri occidentale. In Estul ortodox al Europeisunt cunoscute numai ouale vopsite sau pictate, cele care trebuiesc ciocnite pronuntand formula ritualica Hristos a-nviat!…

Printre alte diferente intre est si vest mai intra, desigur, si data Pastelui. Calculul se face dupa metode diferite in est si in vest, facand ca de cele mai multe ori datele sa nu corespunda. Ele pot, desigur, sa coincida, insa Pastele ortodox nu poate in niciun caz sa se tina in acelasi timp cu cel evreiesc, in vreme ce pentru catolici asta nu are nicio importanta. Tot asa, mai rationali decat ortodocsii (ceea ce nu e neaparat o calitate), catolicii nu au avut inca un poet care sa le reduca simbolica oului intr-o asemenea fraza: palat de nunta si cavou.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG