Linkuri accesibilitate

Deputaţii: doxă, destoinicie, diletantism, disciplină


Observatorilor nu le-a scăpat faptul că 30% din parlamentari nu au iniţiative legislative, nu participă la dezbateri şi se comportă exclusiv ca o maşină de vot

Strungar, preot, jurist, doctor, diplomat, economist, agronom, inginer si inca multe alte meserii pot fi regasite in CV–urile actualilor deputati din Palamentul ales pe 5 aprilie. Sunt deja sase saptamani de cand cei 101 de deputati nou alesi activeaza in cadrul Parlamentului. Despre acesti oameni cu multe "priceperi" vorbim la acest sfarsit de saptamana.

Mai multi parlamentari au deja ani buni de munca in calitate de deputat. Cel mai "vechi" legiuitor ai Republicii nesovietice nesocialiste, Moldova este Victor Stepaniuc, de 4 ori in parlament. Ivan Calin, decanul de varsta al actualului Legislativ, a accesat de 3 ori in aceasta institutie.

Pe langa cei peste 30 de deputati cu stagiu, in actualul Parlament au mai intrat ministri, primari, ambasadori, pretori si consilieri prezidentiali. Ei vin de la locuri de munca prestigioase si sigure. Pentru ca orice profesie e nobila, am „cantarit” candidatii prin prisma diplomelor de studii. Profesia dominanta in actuala legislatura este cea de inginer, multi posesori ai diplomelor facultatilor tehnice.

Majoritatea deputatilor s–au prezentat pe liste cu cateva meserii, astfel o singura persoana poate fi in acelasi timp "zooinginer si politolog", "tehnician si planificator" sau "agronom si savant". Cei mai fericiti dintre noii deputati ar putea fi cei cativa someri care si–au dobandit in sfarsit un loc de munca.

Cine sunt si ce au de gand sa faca in actuala legislatura vom afla chiar de la Domniile lor.

Aproape jumatate din parlamentari au doctorate, mai multi observatori acrediteaza idea ca anume comunistii si-au folosit functia pentru a obtine titlu stiintific. De la o vreme, doctoratul a devenit o moda printre politicieni. E ca si cum ai vrea sa ai o medalie sau un ordin. Aproape 30 de deputati din actualul legislativ au titlu de doctor in stiinte, cei mai multi in stiinte economice, istorie si drept.

Unul dintre doctii parlamentului este Victor Stepaniuc care a absolvit in anii ’70 Filologia (limba si literatura rusa), iar peste 30 de ani a decis sa se faca doctor in stiinte.

Vadim Misin, un alt fruntas comunist, si-a sustinut doctoratul abia in toamna lui 2003, cand partidul, pe listele caruia intrase in parlament, se afla la guvernare.

Si Igor Vremea, consilier al presedintelui Moldovei in probleme juridice, actualmente deputat, si-a obtinut doctoratul in drept dupa venirea comunistilor la guvernare.

Printre doctii PCRM figureaza veterana Alla Mironic care si-a sustinut teza in stiinte pedagogice.

Marian Lupu, Andrei Stratan, Serafim Urechean, Igor Dodon si Ivan Calin au doctorate in economie.

Pe de alta parte, in legislativ au ajuns in premiera si oameni care au muncit o viata la catedra si care s-au dedicat numai stiintei. Academicianul Mihai Cimpoi, prorectorii de la ULIM Ana Gutu si Mihail Sleahtitchi, prorectorul de la ASEM Vadim Cojocaru, prorectorul de la Universitatea de Medicina Vladimir Hotineanu, sunt doar cativa dintre acestia.

In studioul Europei Libere de la Chisinau e Igor Botan, directorul executiv al Asociatiei pentru democratie participativa ADEPT.
Previous Next

XS
SM
MD
LG