Linkuri accesibilitate

Transformarea Ispasului în propagandă comunistă


Amânarea alegerii președintelui Moldovei în presa bucureșteană

Contramandarea alegerii presedintelui Republicii Moldova apare in editorialul ziarului Evenimentul zilei drept “cea mai stupida farsa inventata de bolsevicii de peste Prut”. Horia Ghibutiu se refera la motivatia comunistilor din Parlamentul de la Chisinau, care au invocat un motiv “dincolo de ridicol”, si anume sarbatoarea ortodoxa a Inaltarii Domnului. Articolul taxeaza si presa aservita din Republica Moldova, pentru ca a folosit o “retorica incalificabila”, de care s-ar rusina pana si revista Romania Mare. Citat de Ghibutiu, ziarul Moldova suverana l-a numit pe presedintele Romaniei Traian Basescu “aventurier politic pirateresc”, iar pe fostul presedinte Ion Iliescu “hodorog asasin”.

Ziarul Ziua face o relatare detaliata a atmosferei in care s-au desfasurat lucrurile in legislativul moldovean si informeaza despre criticile dure ale reprezentantilor opozitiei fata de propunerea comunistilor de a amana votul pentru 3 iunie. “Noi nu am dorit ca de Ispas sa se faca politica, dar tot comunistii au ales aceasta zi. Ei sunt in agonie si au transformat aceasta sarbatoare in propaganda comunista” - a spus liderul liberal Mihai Ghimpu, citat de Ziua. In acelasi articol, dorinta lui Serafim Urechean, presedintele partidului Aliantei Moldova Noastra de a candida la presedintie cade intr-o lumina echivoca. Nici pe departe insa atat de defavorabila ca in Gardianul. Stirea de aici pomeneste si reactia unor basarabeni la declaratia publica a politicianului de opozitie. Ei ar fi sustinut “ca daca il pune pacatul sa repede experienta lui Iuda, il vor linsa”. Fraza este atribuita unor “surse discrete din Chisinau”.

Majoritatea ziarelor centrale inregistreaza azi ultima sageata trimisa de la Moscova spre Bucuresti: comunicatul Ministerului rus de externe, cum ca Rusia nu a redeschis nicidecum dialogul cu Bucurestiul pe tema tezarului romanesc. Aproape ca dimpotriva. In 27 februarie, s-a convenit reactivarea unei comisii mixte, care ar urma sa investigheze, intre altele, preluarea de catre Romania a patrimoniului militar, dupa primul razboi mondial, ocuparea Basarabiei si a Bucovinei de Nord intre 1918 si 1940 si respectiv actiunile autoritatilor romane in Transnistria intre 1941 si 43. Precizarea partii ruse vine sa contrazica o afirmatie a sefului diplomatiei romane, Cristian Diaconescu.
XS
SM
MD
LG