Linkuri accesibilitate

România în campania pentru alegerile euro-parlamentare


64% dintre români interesați de alegeri

Cu o saptamina inaintea alegerilor europarlamentare, romanii par mai entuziasti decit ceilalti comunitari in privinta scrutinului de duminica viitoare. Astfel in vreme ce la nivelul Uniunii Europene 53 la suta dintre cetateni se declara interesati, iar 46 la suta dezinteresati in Romania raportul e invers si potrivit sondajelor 64 la suta se declara interesati si doar 34 dezinteresati.

Cu toate acestea campania electorala lincezeste, dezbaterile sint cu tinta mai lunga, vizind campania prezidentiala din toamna, iar principalele puncte de interes par sa fie fiica presedintelui Elena Basescu si Monica Macovei. Fost ministru al justitiei in anii premergatorii aderarii Romaniei la NATO, Macovei a demarat reforme radicale in acest sistem, inclusiv prin punerea in practica a unei procuraturi speciale anticoruptie, destinata mai cu seama inaltilor demnitari. Initiativele sale curajoase, precum si simpatia de care se bucura la Bruxelles au stirnit in perioada 2005-2007, cind a condus ministerul justitiei, un val de simpatie din partea publicului si altul de ura din partea politicienilor, care se simteau amenintati din cauza felului in care au facut avere. Atit de puternice au fost resentimentele socialistilor romani, dupa ce lideri importanti din partid au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie, incit au plasat-o pe Monica Macovei pe o lista cu cele mai indezirabile candidaturi intocmita de socialistii eruopeni. Macovei candideaza la europarlamentare din partea democrat-liberalilor, alaturi de alte personalitati ale elitei intelectuale: politologolul Cristian Preda si jurnalistul Traian Ungureanu.

Batalia in campania europarlamentara se duce mai ales intre partidele care formeaza alianta de guvernare din Romania: socialistii si democrat-liberalii, ca un fel de repetitie pentru pentru alegerile prezidentiale unde principalii competitori provin din aceste partide: Mircea Geoana si Traian Basescu. Actualul presedinte a fost insa adesea criticat din cauza candidaturii fiicei sale Elena Basescu. Tinara de 29 de ani candideaza ca independenta pentru Parlamentul European, desi a intrat in politica in Partidul Democrat Liberal girat de tatal ei si presa centrala din Romania a scris in ultima vreme ca este sprijinita de aceasta formatiune.

Elena Basescu a evitat pina acum sa dea interviuri, preferind sa-si atraga simpatizantii umblind prin tara, dupa ce adesea a fost ironizata pentru greselile de limba pe care le-a facut in citeva discursuri publice. Chiar astazi Elena Basescu este insa citata spunind ca ar fi de acord cu liberalizarea drogurilor usoare precum marihuana, in vreme ce un vicepresedinte al democrat-liberalilor precizeaza ca fiica presedintelui se va alatura acestui partid dupa ce va ajunge in Parlamentul European. Democrat liberalii fac parte din grupul popularilor, cu o doctrina de dreapta, care se opune unor masuri atit de liberale.
XS
SM
MD
LG