Linkuri accesibilitate

The green green grassroots of Europe


“Vin micutii”- asa titra dupa alegerile europene ziarul german Frankfurter Rundschau incercand sa descrie apropierea cu fiecare noi alegeri a verzilor de “politica cea mare” dupa ce zeci de ani au fost considerati o formatiune liliputana luata in deradere de greii politicii, precum piticii de gradina de majoritatea germanilor.

Insa chiar germanii de care, se pare, crestin-democratii si social democratii s-au cam indepartat, sunt cei care i-au propulsat pe omuletii verzi in locurile unde se iau deciziile cu adevarat importante.
Verzii, considerati de presa drept un simbol al noii puteri a celor mici în curtea celor mari, au umilit, prin scorurile obtinute, popularii si socialistii nu doar in Germania dar si in Franta, Scandinavia si Grecia.

La prima sesiune a noului legislativ european, 53 de verzi se vor reuni in hemiciclul de la Strasbourg cu 10 mai mult fata de legislatura precedenta. Prin comparatie, popularii, socialistii si liberalii cu 264, 161, respectiv 80 mandate au fiecare in parte mai putini membri decat aveau in 2004.

Ar putea spune unii ca verzii fiind doar al patrulea grup ca marime nu conteaza foarte mult in ceea ce inseamna Uninea Europeana de la legislatia care se scrie si se voteaza, la lobby-ul facut de diversele industrii pe langa Comisiile din Parlament, executivul European sau fiecare guvern in parte.

Insa lucrurile nu stau deloc asa. Economisirea energiei, gasirea unor alternative energetice la cele traditionale, sunt doar cateva dintre politicile verzi care si-au gasit loc si in programele popularilor si socialistilor. Cu numarul de oameni pe care ii au acum in Parlamentul European verzii vor putea face aliante fie cu socialistii fie cu popularii si isi vor putea impune din ce in ce mai mult ideile in proiectele legislative.

Insa atuul verzilor nu sta atat in numarul membrilor de partid ci mai degraba in sprijinul populatiei si in special a celei educate. In Germania de pilda, cel putin 3 orase, toate centre universitare puternice i-au situat pe primul loc. Cu 27,5 respectiv la 32,5 procente verzii au devansat in Heidelberg si Freiburg Crestin Democratii Angelei Merkel.

De 30 de ani doctorul Georg Mitrohin traieste in Freiburg, un oras de 300.000 de locuitori situat in sudul Germaniei la granita cu Franta si Elvetia. In 2002 aproape 65% dintre locuitorii Freiburgului au adus in fotoliul de primar un tanar verde, Dieter Salomon. Ce a facut acesta? Indepartarea de masina care incepe timid acum la nivelul Uniunii Europene, a fost una dintre politicile promovate de mult in Freiburg. Potrivit doctorului Mitrohin, la initiativa verzilor in Freiburg exista un cartier unde masinile sunt interzise.

Asadar, verzii, par ca i-au cucerit pe oameni demonstrand ca viata aproape de natura si natural, fara prea multe betoane, masini si consumism in general nu e doar o utopie ci o realitate de zi cu zi.

O situatie asemanatoare se inregistreaza si in Franta. Sub imperiul carismei liderului verzilor din Palamentul European, Daniel Cohn Bendit, verzii cu 16,28% din voturi au devenit a doua putere in Franta dupa partidul conservator condus de Sarcozy care a obtinut 28,3%.

Analistii nu dau insa verzilor, sanse de ajunge prea curand lideri la nivelul intregii Europe. Chiar si asa, mersul natural al lucrurilor, de la incalzirea globala la scumpirea combustibililor, si dorinta din ce in ce mai mare a oamenilor de a se indeparta de consumism sunt puncte care se vor aduna incet, incet in contul verzilor, an de an. Iar momentul pana cand “piticii verzi” se vor transforma in “imparatii verzi” pare sa fie mai aproape decat ne-am fi gandit.
Previous Next

XS
SM
MD
LG