Linkuri accesibilitate

Lovitură liberă


UEFA a reacţionat sever la tulburările de după semifinala Ligii Campionilor Chelsea-Barcelona. Drogba a primit o suspendare de patru meciuri în Liga Campionilor. Bosingwa a fost suspendat pentru trei jocuri iar clubul a fost amendat cu 100000 de euro. Amenda e o bagatelă pentru Chelsea iar Bosingwa nu va fi o absenţă majoră în Liga Campionilor. Însă suspendarea care îl va scoate din joc, în patru din cele şase meciuri ale fazei grupelor, e o problemă serioasă, de fapt o mini criză. Chelsea nu are un vîrf de înlocuire şi e obligată să găsească o soluţie rapidă. Prima măsură va fi, foarte probabil, un apel la decizia UEFA. Termenul de depunere a apelului expiră sîmbătă. Şansele de succes par destul de mici. UEFA încearcă să-şi protejeze produsul de bază, Liga Campionilor.

Incidentele de la sfîrşitul semifinalei Chelsea- Barcelona, cu Drogba ameninţînd în teren arbitrul şi înjurîndu-l apoi la televiziune, sînt un precedent periculos. Meciurile de Ligă sînt foarte des jucate în condiţii de mare tensiune şi pot degenera uşor, aşa că UEFA are tot interesul să trimită un mesaj clar şi drastic. A doua variantă de lucru pentru Chelsea e un transfer rapid. Ţintele nu sînt un secret: David Villa de la Valencia, Ribery de la Bayern Munchen şi Carlos Tevez de la Manchester United. Villa e practic scos la licitaţie de Valencia care a acumulat datorii mari şi are nevoie de bani. Însă vîrful Valenciei pare să fi ajuns deja la o înţelegere cu Real Madrid. Ribery pare atras de Anglia dar destinaţia ar putea fi Manchester United, unde plecarea lui Cristiano Ronaldo a lăsat liber un post important de titular. Tevez e mult mai disponibil dar, fiind un jucător de linia a doua, nu e tocmai omul pe care îl caută Chelsea.

O mare surpriză în calificările la Cupa Mondială 2010. Coreea de Nord a reuşit un meci alb la Riad, în Arabia Saudită şi a cîştigat un loc la mondiale. Nord coreenii s-au apărat tot meciul, au terminat în 10 şi au rezistat remarcabil la temperaturi de peste 40 de grade. E prima calificare a nordcoreenilor la o Cupă Mondială, din 1966 încoace. Atunci, Coreea de Nord a reuşit unul din cele mai şocante meciuri cunoscute în istoria fotbalului şi a bătut Italia. Au trecut mai bine de 40 de ani şi totul s-a schimbat în fotbal şi în afara jocului de fotbal. Nu în Coreea de Nord, o dictatură ermetic închisă, în care se joacă fotbal, în condiţii aspre şi la ordinul Partidului. Asta e tot ce se ştie. Coreea de Nord va fi un mare mister la Cupa Mondială, prima competiţie internaţională mare la care echipa apare după aproape o jumătate de secol.

Despre viaţa în Iran se ştie mai mult, deşi regimul islamic iranian încearcă să blocheze informaţiile interne şi să suprime mişcarea democratică populară. Fotbaliştii naţionalei iraniene au intrat şi ei în dispută şi au apărut la ultimul meci de calificare la mondiale purtînd însemnele mişcării populare de opoziţie. Fotbaliştii iranieni ar putea plăti scump pentru curajul din meciul cu Coreea de Sud. Iranienii nu au reuşit să obţină calificarea în meciul de la Seul dar păstrează o şansă în meciurile de baraj ulterioare.

Însă gestul de la Seul a fost impresionant şi a adus o simpatie interanţională enormă pentru o echipă care a demonstrat că fotbaliştii nu sînt întotdeuna un aspirator de bani. Iranienii au fost o echipă de cetăţeni în echipament de sport şi atitudinea lor a făcut fotbalului un serviciu excepţional.
XS
SM
MD
LG