Linkuri accesibilitate

Evacuarea din România a uraniului îmbăgăţit de origine rusească


Transportul celor peste 50 de kg de uraniu a costat 11,5 milioane de dolari puşi la dispoziţie de Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară din SUA

Administratia Nationala pentru Securitate Nucleara din Statele Unite a anuntat astazi ca a avut loc deja ultimului transport de uraniu puternic imbogatit de origine ruseasca din Romania. Materialul a fost repatriat in Rusia cu un transport aerian secret, in vederea stocarii in doua depozite securizate de combustibil nuclear. Astfel, Romania a devenit prima tara din care este evacuat uraniul puternic imbogatit dupa ce presedintele american Barack Obama si-a exprimat angajamentul de a securiza in patru ani materialul nuclear de risc din intreaga lume. Acesta a fost si primul transport de uraniu puternic imbogatit, dar „uzat” efectuat cu avionul.

Primul transport a dus o cantitate de 23,7 kg de uraniu puternic imbogatit uzat de la un reactor de cercetare de la Magurele in Rusia. Uraniul a fost depozitat in containere speciale, incarcate intr-un avion cargo Antonov-124 si transportate la un depozit securizat din apropierea localitatii rusesti Chelyabinsk. De asemenea o cantitate de 30 kg de uraniu imbogatit de la un reactor din Pitesti a fost dusa cu avionul la un depozit rusesc sigur, in apropiere de Dimitrovgrad.

Odata cu finalizarea acestor transporturi, Romania devine a paisprezecea tara din care a fost evacuat uraniul puternic imbogatit. Printre tarile care au repatriat anterior in intregime stocurile de uraniu se numara: Bulgaria, Grecia, Letonia, Slovenia, Spania. Intr-un comunicat de presa trimis de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti se precizeaza ca „fiecare kilogram de uraniu puternic imbogatit depozitat in conditii de siguranta reduce riscul producerii unei bombe de catre teroristi”.

Evacuarea uraniului imbogatit a avut loc in urma acordului semnat acum cinci ani de Romania cu Statele Unite, dar a putut fi pus in aplicare abia acum fiindca negocierile cu Rusia au fost mai dificile, iar documentul dintre Bucuresti si Moscova a fost incheiat abia acum patru luni. Statele Unite mai au o lista cu inca 12-15 state care urmeaza sa renunte definitiv la uraniu imbogatit, dupa cum a declarat astazi Andrew Bieniawski, responsabil pentru reducerea ameninţărilor globale la Agenţia Americană pentru Securitate Nucleară. Oficialul american sustine ca Statele Unite au 100 la suta incredere in depozitele din Rusia, fiindca au cel mai inalt nivel de securitate si nu exista nici un risc ca materialul radioactiv sa fie folosit in alte scopuri, de pilda militare,
XS
SM
MD
LG