Linkuri accesibilitate

Malformaţiile de mentalitate lăsate de comunism


Revista 22 publică un interviu cu politologul Vladimir Tismămeanu

In timp ce opozitia din Republica Moldova acuza pregatirea unor noi fraude la alegerile din 29 iulie si abuzuri din partea puterii comuniste, Parlamentul European ar putea sa nu trimita echipa de observatori in tara de peste Prut, scrie ziarul Ziua. Se plang de asta nu doar liberalii, ci si Alianta Moldova Noastra, a carei conducere s-a referit ieri intr-o conferinta de presa la propaganda partinitoare a Partidulului Comunistilor. PCRM se foloseste de bani publici, de primari, de instantele de judecata si de televiziunea publica pentru a bloca celelalte formatiuni politice aflate in campanie, se mai arata in Ziua.

Gardianul il numeste pe Marian Lupu, ex-comunistul trecut la Partidul Democrat, “acest bolsevic de tip nou” si “fost agent KGB la ambasada URSS de la Bucuresti”. Se reaminteste ca Lupu si-a revizuit parerea mai veche ca in Moldova se vorbeste limba romana si ca acum sustine ca aici traieste natiunea moldoveneasca, care vorbeste limba de stat”. Referitor la pozitia Uniunii Europene fata de o eventuala reunificare Moldova-Romania, Gardianul scrie: “S-ar putea ca disperarea tinerilor din Basarabia sa-i oblige pe ganditorii de la Bruxelles si de la Bucuresti sa accepte o evolutie naturala”.

Cel mai recent numar al revistei 22 include un interviu cu politologul Vladimir Tismaneanu, consemnat de Armand Gosu. Tismaneanu arata ca prabusirea sistemului comunist in Europa nu a prevazut doua lucruri: vitalitatea elitelor comuniste, care nu s-au clintit din loc, doar s-au deghizat cate putin, si respectiv profunzimea malformatiilor de mentalitate pe care comunismul le-a lasat. Potrivit profesorului Tismaneanu, uimitor nu este ca exista in Romania forme mentale leniniste la fostii sau actualii leninisti, ci ca ele sunt de intalnit si la oameni tineri care au avut acces la toate informatiile privitoare la istoria recenta – cum sunt unii ziaristi.

“Sub masca libertatii de expresie, de fapt se instaureaza o forma de monopol al presei”, monopol care nu ar fi decat forma de manifestare a panicii marilor patroni de presa fata de ce ar putea aduce concret condamnarea comunismului. Dupa cum se stie, si se reaminteste in 22, in decembrie 2006 presedintele Traian Basescu a condamnat oficial comunismul. O comisie de investigare a crimelor comunismului in Romania a elaborat un raport. Pe baza lui a fost conceput un manual de istorie a comunismului.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG