Linkuri accesibilitate

Temeri că relansarea relaţiilor ruso-americane va fi în detrimentul Europei de est


Preşedintele Barack Obama
Preşedintele Barack Obama

Foşti demnitari est-europeni îi cer lui Barack Obama să nu sacrifice interesele de securitate ale ţărilor din estul Europei

Mai mulţi foşti şefi de state şi foşti oficiali de rang înalt din Europa de Est au adresat preşedintelui Statelor Unite Barack Obama o scrisoare deschisă în care îl roagă să nu uite de interesele ţărilor lor când „relansează” relaţiile cu Federaţia Rusă.

În scrisoarea deschisă publicată pe mai multe site-uri de internet, foştii oficiali de rang înalt atrag atenţia preşedintelui Obama că încălzirea relaţiilor ruso-americane, deşi este dorită de toată lumea, nu trebuie făcută cu preţul sacrificării intereselor de securitate ale est-europenilor.

Semnatarii scrisorii, printre care se numără două legende ale dizidenţei anticomuniste, Vaclav Havel şi Lech Walesa, spun că nu ar fi bine ca noua administraţie de la Washington să abandoneze un proiect de securitate lansat de fostul preşedinte Bush. Este vorba de planul amplasării unui radar în Cehia şi a unei baze de rachete în Polonia, în cadrul unui scut antirachetă lărgit care să apere America şi aliaţii ei de ameninţarea atacurilor balistice din partea unor regimuri ostile Occidentului, cum este cel din Iran.

Rusia: putere revizionistă din secolul XIX, care recurge la metode din secolul XXI
„Abandonarea acestui plan sau implicarea prea mare a Rusiei în viitorul sistem, mai ales fără consultarea Cehiei şi Poloniei, ar putea submina credibilitatea Statelor Unite în întreaga regiune”, se spune în scrisoarea semnată de 22 foşti oficiali din noii membri NATO şi ai Uniunii Europene.

Rusia a ameninţat mereu că dacă Statele Unite nu renunţă la scutul antirachetă, pe care îl consideră contrar intereselor ei de securitate, va amplasa la rândul ei rachete în apropierea graniţelor aliaţilor est-europeni ai Washingtonului.

La cererea administraţiei Bush, Cehia şi Polonia au acceptat găzduiască noile instalaţii militare, deşi, mai ales în Cehia, ideea construirii unui radar american nu este agreată de majoritatea populaţiei. Dar în recenta sa vizită la Moscova, preşedintele Obama a spus că dacă nu vor mai exista ameninţări cum este regimul de la Teheran, nu va mai fi nevoie nici de scut, şi că pe de altă parte Rusia ar putea fi invitată să participe la proiect.

Probabil cu gândul la aceste remarci, semnatarii scrisorii deschise spun că în ţările lor exisă o anumită „nervozitate” şi avertizează că „o înţelegere prea îngustă a intereselor occidentale poate duce la concesii prea mari faţă de Rusia”. Semnatarii scrisorii spun că ţările lor au sperat că odată cu integrarea lor în NATO şi Uniunea Europeană Rusia le va accepta în sfârşit „suveranitatea şi independenţa completă”, dar constată că acest lucru nu s-a întâmplat. „Rusia, spun ei, se comportă ca o putere revizionistă din secolul XIX, care are la îndemînă tactici şi metode din secolul XXI”.

Autorii apelului mai spun că Moscova foloseşte împotriva ţărilor est-europene mijloace de presiune „deschise şi secrete”, de la blocadele energetice până la mituiri şi manipularea mass-media pentru a deturna „orientarea transatlantică a ţărilor din Europa centrală şi de răsărit”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG