Linkuri accesibilitate

Raportul Hammarberg și drepturile omului în Moldova


Thomas Hammarberg
Thomas Hammarberg

Nu trebuie permis ca astfel de încălcări ale drepturilor fundamentale la scară larga să se repete

Raportul Comisarului pentru drepturile omului Thomas Hammarberg are 6 capitole, inclusiv un appendix la final, care cuprinde punctul de vedere al autoritatilor de la Chisinau.

Documentul analizeaza cazurile persoanelor private de libertate, decesele, si problemele care tin de libertatea de expresie in mass media.
Hammarberg a pus la punct acest raport avandu-i alaturi pe consilierul sau Bojana Urumova si pe expertul in medicina legala Davor Strinović, medic la Institutul de Medicina Legala din cadrul Facultatii de Medicina din Zagreb care l-au insotit pe parcursul vizitei sale in Republica Moldova din perioada 28- 29 aprilie.

"Este clar ca este nevoie de o revizuire nu doar a comportamentului individual al ofiterilor de politie dar si a responsabilitatii superiorilor acestora” spunea astazi Hammarberg la publicarea raportului. “Sper ca pentru a depasi aceste probleme, declaratiile autoritatilor moldovene vor fi urmate de actiuni concrete, rapide si sustenabile”, recomanda comisarul care subliniază mai ales ca situatia din penitenciare este poate cea mai rea dintre toate. "Procurori, judecători, înalţi ofiţeri de poliţie şi avocaţi ar trebui să fie atenţi la afirmatiile sau posibilele semne de rele tratamente. In centrele de detentie ale politiei trebuie ca aceste cazuri sa fie înregistrate şi raportate” spune comisarul.

Raportul consemneaza faptul ca majoritatea persoanelor intervievate care au fost arestate în legătură cu demonstatiile post-electorale din aprilie 2009, au pretins că au fost bătute – unele grav - de către ofiţerii de poliţie iar in mai multe cazuri, doctorul Davor Strinović a observat semne fizice care confirma aceste afirmaţii. Ca oamenii nu mint o demonstreaza si inregistrarile identificate in registrele mai multor unitati medicale, noteaza raportul.

Comisarul Hammarberg declara ca nu trebuie permis ca astfel de încălcări ale drepturilor fundamentale la scară larga să se repete, şi că trebuie luate măsuri pentru a urmări responsabilitatea celor implicati. Potrivit raportului, Ministerul de Interne şi Procuratura Generală din Republica Moldova au informat Consiliul Europei că au demarat deja o serie de anchete. Insa anchetele privind numeroasele cazuri de rele tratamente de catre politie trebuie să fie percepute de cetatenii moldoveni ca fiind independente, imparţiale, transparente şi credibile", recomanda comisarul.

In ce priveste cele trei decese “raman multe intrebari fără răspuns” scrie raportul. Pentru elucidarea circumstanţelor acestor decese comisarul recomanda instituirea unui mod eficient de investigaţie aprofundată şi cuprinzătoare.

La capitoul presa, Hammarberg consideră că presiunea exercitată asupra mass-media şi organizaţiilor non-guvernamentale care activeaza in domeniul apararii drepturilor omului este inacceptabilă. "Libetatea de exprimare şi dreptul la informare ar trebui să fie protejate, inclusiv în situaţii de criză. În acelaşi timp, profesionistii din mass-media ar trebui să facă un efort de a adera la standardele etice şi profesionale", scrie in raport Thomas Hammarberg.

In concluzie, Comisarul pentru drepturile omului recomandă efectuarea unor anchete aprofundate şi cuprinzătoare atat asupra alegerilor in sine cat si a evenimentelor din zilele urmatoare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG