Linkuri accesibilitate

Heather McGill (AI): autoritățile au mușamalizat jumătate din arestările din aprilie


Heather McGill
Heather McGill

Experta britanică condamnă numărul mic de dosare penale intentate de Procuratură pe cazurile de tortură semnalate

La o zi după ce organizaţia americană, Freedom House a publicat un raport care constată un nivel scăzut al libertăţilor cetăţeneşti în Republica Moldova, Heather McGill, expertul pentru Moldova în cadrul Secretariatului Internaţional Amnesty International, constată că Procuratura Generală şi Ministerul de Interne de la Chişinău nu fac tot posibilul pentru a cerceta obiectiv cazurile de tortură semnalate după 7 aprilie.

Într-un interviu acordat Europei Libere, experta de la Londra, Heather McGill, care şi-a încheiat astăzi o vizită de documentare la Chişinău, a declarat că numărul persoanelor deţinute după 7 aprilie ar fi dublu faţă de ceea ce anunţase Ministerul de Interne: „Nu cred că 300 de persoane reţinute reprezintă o cifră reală, este poate doar numărul persoanelor înregistrate oficial în Comisariate. Cred că în realitate mai multe persoane au trecut prin aceste Comisariate. Guvernul nu a făcut tot ce i-ar fi stat în puteri pentru a colecta aceste date şi nu a putut să ne ofere date concrete”.

McGill s-a arătat nemulţumită şi de numărul mic de dosare penale intentate de Procuratura Generală pe cazurile de tortură semnalate, spunînd că Amnesty International va cere o investigare obiectivă a acestor cazuri şi le va monitoriza îndeaproape:„Procurorul General ne-a declarat că în prezent sunt pornite 10 dosare penale. Cred că numărul este prea mic, ţinând cont că aproape 200 de oameni au fost bătuţi, în unele cazuri ajungându-se şi la tortură”

Experta de la Londra a mai făcut o vizită de documentare la Chişinău în octombrie 2007 şi tot în problema aplicării torturii în comisariatele de poliţie din Moldova. Ea spune că de atunci nu a observat schimbări în bine, constatînd aceleaşi probleme de sistem, cum ar fi cea a accesului persoanelor reţinute la serviciile unui avocat: „Au fost cazuri când persoanele au fost consultate de către un avocat, însă doar după ce au fost torturate. De asemenea am depistat că poliţiştii recurg deseori la violenţă pentru a obţine o informaţie de la oameni.”

Heather McGill consideră că decalajul dintre datele oficiale privitor la numărul de persoane arestate după 7 aprilie şi cele prezentate de ONG-uri s-ar explica prin ceea ce ea a numit tendinţa autorităţilor de a muşamaliza aceste cazuri. Este o situaţie ce ştirbeşte serios imaginea Moldovei şi e o încălcare a angajamentele faţă de Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite, mai spune experta de la Londra: „Când se iau decizii cu privire la aderarea ţării la diferite organizaţii internaţionale, se ia în considerare situaţia drepturilor omului şi nivelul de dezvoltare a democraţiei. Noi vom semnala de fiecare dată problema respectării drepturilor omului în R. Moldova”.

Heather McGill a precizat că raportul ei cu privire la respectarea drepturilor omului în R. Moldova va fi finalizat la începutul lui noiembrie, după care fi prezentat Comisiei ONU pentru Drepturile Omului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG