Linkuri accesibilitate

Moldova e sortită să lucreze în guverne de coaliție


Nicolae Andronic
Nicolae Andronic

Interviu cu ex-vice premierul Nicolae Andronic

Acum trei zile liderii partidelor liberal-democrate, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Serafim Urechean au constituit coaliţia de guvernământ, numită „Alianţa pentru Integrarea Europeană”. Cei patru lideri se arată siguri că noua alianta nu se va destrăma, dat fiind faptul că au fost discutate toate subtilităţile ce ţin de viitoarea guvernare. În istoria Moldovei independente a mai existat o alianţă a forţelor democratice, constituită în 1998, „Alianţa pentru Democraţie şi Reforme”, care s-a destramat la doar 9 luni. L-am intrebat pe fostul vicepremier de atunci Nicolae Andronic daca totusi aceste coalitii ar putea scoate Moldova din criza.

Nicolae Andronic: Moldova este sortita sa lucreze în guverne de coaliţie. Aşa s-a întimplat că un singur om in ultimii 8 ani a monopolizat toata puterea în stat, dar cred că nu va mai fi asa ceva şi de aceea, forţele politice trebuie să se înveţe să guverneze in coaliţii.

Europa Liberă: De ce a eşuat Alianta pentru Democratie si Reforme, constituita in anul 1999?

Nicolae Andronic: Coaliția formată în anul 1999, pe lîngă nişte scopuri neclar definitivate, dar aşa era situaţia de acum zece ani, a fost o echipă de pompieri. A mai avut în rîndurile sale şi o persoană ghidată de spiritul abandonului, vorbesc despre Iurie Roşca, care nu s-a gîndit la a face bine ţării, cît se gîndea la ratingul său personal şi iata de ce acea susţinere îngustă pe care am avut-o noi, guvernul din 1999 în parlament cu 52 de voturi şi unul, dacă ţineti minte, l-am căutat in celula, la închisoare...

Europa Liberă: Imi amintesc foarte bine a fost votul deputatului de atunci Ilie Ilascu.

Nicolae Andronic: De la închisoarea de la Hlinaia, votul lui Ilie Ilaşcu. Este clar că cu o aşa o marjă mică de susţinere este greu de guvernat. Căci, viaţa politica nu stă pe loc şi mai sunt unii slabi de fire şi s-ar putea să se lase cumpăraţi, şantajaţi. Regret acest lucru dar, actuala alianţă are cam aceleaşi probleme. Adică o susţinere mică în parlament, am în vedere cele 53 de voturi şi este foarte riscant să guvernezi aşa - unul poate fi în deplasare sau poate fi bolnav - sau poate să fie cumpărat şi, in al doilea rand, situaţia economică este acum asemănătoare cu cea din 1999 - destul de grea. In rest, vreau să cred că în rîndurile acestei alianţe nu se va găsi un Iurie Roşca să o spargă şi, cu toate că va fi greu de lucrat, am în vedere situația economică dar si situaţia politică, aceasta coaliție formată din PLDM, PL, PD și AMN are toate şansele să îşi respecte obligaţiunile, ţinînd cont de buna lor experienţa din aprilie. Anume atunci au dat dovadă de o coeziune şi aceasta inspira un optimism, aşa, bun.

Europa Liberă: Despre rezistenţa pe care ar putea să o opună comunistii acestei noi alianţe care va veni la guvernare, ce ne puteţi spune ?

Nicolae Andronic: Păi, rezistenţa comunistilor poate să fie prin aţîţarea maselor care, cred eu, vor fi nemulţumite de situaţia economică, de criza globală care se va răsfrînge serios asupra Moldovei şi, cu toate că sunt forţe care ar putea lămuri această situaţie, care vor putea aduce la cunoştiinţa cetăţenilor că e nevoie puțin de mai aşteptat pină sa fie bine; totuşi, oamenii s-au săturat să tot aştepte din anii 90. Daca ţineţi minte, pe timpurile noastre, sindicatele erau tot timpul la uşa guvernului si protestau, dar Voronin a făcut tot posibilul ca sa bage frica si în sindicate şi să nu mai iasă în stradă. Este ceva anormal, dar aceste metode ale lui Voronin pot fi înlocuite numai prin lucru cu masele, prin lămurirea oamenilor, prin exemple concrete de succese în economie.

Europa Liberă: În alianţa pentru democraţie şi reforme, în 1999, din cîte îmi amintesc, Dumneavoastră, în calitate de vice premier, aţi coordonat activitatea ministerelor de forţă. Ce moştenire lasă partidul comuniştilor, acum, în aceste ramuri pentru noul cabinet de ministri?

Nicolae Andronic: Moştenirea care rămîne acuma este destul de grea, o povara imensa, deorece organele de forţă şi-au axat activitatea nu pe ajutorarea cetăţenilor, pe descoperirea crimelor, ci numai pentru nimicirea opoziţiei in stat şi neutralizarea celor care gîndeau altfel decît Voronin. O justiţie unde, chiar şi oamenii buni, ma refer la specialisti, n-au putut să reziste şi s-au conformat unor cerinţe ilegale ale acestei conduceri. Nu pot să-i judec acum pe cei care n-au rezistat, dar cred că anume aici, în justiţie s-a tot dat dovadă de o rezistenţă, aici ar si fi trebuit sa se respecte legile si nu indicatiile venite de la Voronin. Mecanismele pe care le-am implementat noi începînd cu anii 90 au dat posibilitate judecătorilor să se menţina in functii. Am în vedere inamovibilitatea, salariul şi multe alte lucruri care le asigurau independenţa judecatorilor.

Europa Liberă: Viitoarea guvernare ce trebuie să faca în acest domeniu, al justiţiei ?

Nicolae Andronic: Să ceară de la judecători respectarea legilor. Nu cred că trebuie să mergem pe calea aceasta revanşardă, de a-i da pe toţi afară, de a-i schimba. Ar trebui să insuflăm şi puterii judiciare ideea că numai respectarea legii îi poate menţine în funcţie. Neindeplinirea nici unei indicaţii cît şi înţelegerea de către noua guvernare că este amoral să dai indicaţii judecătorilor, cum să fie anumite persoane judecate sau cum să fie examinat un dosar sau altul. Este nevoie sa se schimbe nu numai mentalitatea judecătorilor, dar si a guvernanţilor. Aici va trebui să se dea dovadă de o convieţuire între sistemul judiciar şi noul sistem de guvernare, dacă dorim să raspundem denumirii de Alianţa pentru Integrare Europeană.

Europa Liberă: Dar credeţi că actualul preşedinte în exerciţiu, în cariera sa politica viitoare ar putea sa infuenţeze anumite structuri în stat, ma refer la organele de forta?

Nicolae Andronic: Eu nici nu vreau să vorbesc despre acest om. Cu cît mai repede vom uita de el, cu atît mai bine. Ar fi bine ca o justiţie independentă şi obiectivă să se exprime asupra viitorului său politic.
XS
SM
MD
LG