Linkuri accesibilitate

La originile Parlamentului


Ca multe alte institutii democratice, Parlamentul are o origine britanica. In secolul al 13-lea, regele Edward al treilea a convocat o adunare a cavalerilor si a mai marilor bisericii, care a fost botezata Parlament, de la verbul francez “parler”, a vorbi. Mai inainte, institutia Parlamentului fusese deja prevazuta in regulile consemnate in actul numit Magna Carta, semnat in 1215 de regele Ioan al Angliei si de mai marii regatului, act prin care regele Ioan – si ulterior toti suveranii Angliei - se angaja sa nu caute sa incaseze taxe si impozite de la supusi fara a obtine acordul adunarii nobililor si al mai marilor bisericii.

Parlamentul britanic a fost modelul tuturor parlamentelor. Majoritatea democratiilor occidentale au adoptat modelul britanic, cu un sef de stat care nu are decat atributii ceremoniale si un parlament compus din doua camere: camera inferioara, camera deputatilor, unde reprezentantii sunt alesi prin vot universal, si senatul, de dimensiuni mai mici si care in Anglia a pastrat o structura feudala. (In mod ironic, Anglia, care a creat institutia Parlamentului, a furnizat si modelul loviturilor de stat antiparlamentare: toti scolarii britanici cunosc istoria lui Oliver Cromwell, dictatorul care cu mai bine de un secol inainte de Revolutia Franceza a decis moartea regelui de atunci al Angliei si a dizolvat Parlamentul, deschizand calea in fata tuturor dictatorilor ulteriori, pana la Trotki si Mussolini.)

Forma actuala a Parlamentului, in democratiile occidentale, este aceea in care camera superioara, Senatul, cum se spune in traditia latina si americana, sau Camera Lorzilor, cum e in Anglia, are mai putine atributii decat camera zisa inferioara, camera reprezentantilor alesi. Tot in Anglia, Camera Lorzilor are particularitatea de a fi – lucru nemaintalnit practic nicaieri - curtea de apel suprema, ceea ce reprezinta o combinatie unica de atributii juridice si legislative.

In afara de Parlamentul Statelor Unite, numit in mod curent Congres, un alt simbol total si complet al democratiei elective este Parlamentul European, compus din alesi proveniti din toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene.

Mai recent, nu au lipsit filosofii si politologii care au propus o reintoarcere la sistemul democratiei ateniene, in care parlamentul era ales prin tragere la sorti. Ideea acestora este ca Parlamentul poate functiona precum juriile din tribunale. Nu trebuie competente precise pentru a face parte din forul legislativ, iar o tragere la sorti ar asigura un mai mare spirit democratic decat jocurile murdare si corupte ale partidelor, care vin mereu cu aceiasi candidati.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG