Linkuri accesibilitate

Copiii romi - cum rămîne cu dreptul lor la educaţie?


Cerşetoare
Cerşetoare

Fiecare al cincilea rom din Moldova nu poate să scrie şi să citească

"Cum să o dau la şcoală? Trebui să o îmbrac, să-i dau mâncare, trebuie de toate. Matale cum mergeai la şcoală – cu geanta, îmbrăcată, tot normal. De asta şi vin cu cerutul la Chişinău".

Maria de etnie romă este din satul Ciorescu şi împreună cu fiica ei Olga cerşesc deobicei în Parcul Catedralei „Naşterea Domnului”. Maria spune că nu are cu ce să-şi întreţină familia şi nici bani pentru a-şi trimite copilul la şcoală: "Nu am casă şi nici unde să lucrez. Aşa să o dau la şcoală îmi este ruşine".

Chiar dacă este o zi de şcoală, Olga, în vârstă de 12 ani, nu merge la ore. Iată care ar fi explicaţia ei: "Nu avem pământ şi nici casă.Spun ajutaţi-mă în numele Domnului şi le este jale de mine şi îmi dau câte un leu".

În situaţia Olgăi, se află tot mai mulţi copii romi din R.Moldova. Numărul celor care nu frecventează şcoala în acest an a ajuns la aproape 2.500, potrivit datelor Asociaţiei Tinerilor Romi „Tărnă Rom”. Preşedintele acestei organizaţii, Marin Alla consideră că drepturile copiilor romi sunt încălcate frecvent de către responsabili din administraţiile publice locale, profesori dar şi părinţii: " Lipsa competenţei autorităţilor publice locale în şcolarizarea elevilor romi. De ce? În cele 5 sate în care desfăşurăm proiectul am observat că directorii şcolilor, la rândul lor nu dau informaţia corectă la direcţiile raionale. Aceste direcţii, la rândul lor, oferă date eronate la Ministerul Educaţiei şi apare un cerc vicios - nu se ştie cine este responsabil şi pentru ce este responsabil".

Pentru că mulţi copii de etnie romă nu merg la şcoală, creşte numărul căsătoriilor timpurii ceea ce trezeşte îngrijorare, susţine Marin All: "Copilul nu a fost în şcoală din clasa a 3 sau până în a 9. Deja copilul este neinformat şi unica soluţie pentru familie şi pentru copil este căsătoria. Ei altceva nu văd. Noi ne facem mari griji. Şi în acest an căsătoriilor pot creşte şi mai mult".

O problemă ar fi nepăsarea profesorilor faţă de copii romi. Iată ce spune Natalia Rădiţă care este mediator şcolar în satul Gribova, din raionul Drochia,în nordul R.Moldova. Profesorii care se ocupă de copii romi nu au intereseul să le vină în ajutor. Noi lucrăm cu părinţii copiilor. Dacă profesorii ne spun că aceşti copii ar putea să înveţe dar este cumva stopat de părinţi, mergem în familie şi le explicăm părinţilor că trebui să ajute copii să înveţe, dar şi ei să ia parte la formarea lor".

Sunt mai mulţi copii romi pentru care, totuşi, instruirea este importantă. Pe Larisa am găsit-o tocmai când îşi pregătea temele pentru mâine. „Istoria fiecăruia începe din momentul naşterii iar pe parcurs se integrează în diverse evenimente. Încearcă să recunoşti istoria. Eu învăţ. Pot şi să citesc în limba română, scrie. Învăţ matematica.Profesorii se poartă bine cu mine. Îmi place la şcoală".

Solicitaţi de Europa Liberă, responsabili de la Departamentul Relaţii Interetnice ne-au spus că etnici romi sunt susţinuţi în aceiaşi măsură ca şi reprezentanţii altor etnii care locuiesc în R.Moldova şi problemele lor de cele mai deseori sunt rezolvate.

Totodată, Comitetul ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială a constatat că în R.Moldova romii sunt discriminaţi cel mai mult în raport cu celelalte etnii - nu pot studia limba maternă în şcoli iar fiecare al cincilea rom din Moldova nu poate să scrie şi nici să citeasca, romii cu studii superioare fiind o raritate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG