Linkuri accesibilitate

Vizita la Bruxelles: deblocarea relaţiilor cu Occidentul


Comisarul UE Benita Ferrero Waldner şi premierul Vlad Filat
Comisarul UE Benita Ferrero Waldner şi premierul Vlad Filat

Editorialiştii Petru Bogatu şi Vsevolod Ciornei evaluează rezultatele convorbirilor purtate de Vlad Filat şi Iurie Leancă în capitale Belgiei

Comentatori de la Chişinău, cu viziuni din zone diferite ale spectrului politic - de la stînga la dreapta – sunt, se pare, unanimi în opinia că premierul şi ministrul de externe au creat o impresie bună la Bruxelles. Nu numai reprezentanţii guvernării democrate din Moldova au avut mari aşteptări în legătură cu această vizită, dar şi oficialităţile europene, dezamăgite în ultimii ani de inconsecvenţa foştilor guvernanţi comunişti din Moldova, spune editorialistul de la Jurnal de Chişinău, Petru Bogatu.

„Putem vorbi chiar de un succes. Am în vedere că Vlad Filat şi Iurie Leancă, în fond, au confirmat aşteptările europene. Acum putem să ne aşteptăm la o deblocare a relaţiilor Chişinăului cu Occidentul. Nu este vorba doar de UE, ne putem aştepta şi la negocieri, în fond, reuşite cu FMI. Este şi o deschidere din partea, în treacăt fie spus, a SUA. Deci, sunt premise, asta putem spune, sunt premise pentru ca noua guvernare să intre pe linie dreaptă şi să poată înfrunta problemele, probleme de ordin economic, era şi de aşteptat, pentru că asta este moştenirea comunistă”.

Un alt editorialist, de la Moldova Suverană şi Săptămîna, Vsevolod Ciornei crede şi el că Uniunea Europeană ar putea răspunde prompt solicitărilor justificate ale Chişinăului cu privire la un sprijin economic şi financiar pentru depăşirea crizei, dar este sceptic în ce priveşte perspectiva de termen lung.

„La nivelul strîngerilor de mînă şi a bătăilor pe umăr, cred că lucrurile stau bine. Dacă acestea se vor materializa şi în lucruri mai concrete, rămîne de văzut. Pur şi simplu, situaţia este de aşa natură că şi UE are de furcă cu unele consecinţe ale extinderii, pe care nu prea le prevăzuse. Eu vorbesc despre semnarea unui acord de asociere cu UE sau ceva de genul acesta. Cred că se vor găsi formule gen parteneriat estic, vecinătate plăcută sau ceva de genul acesta, care să ne ţină nici în UE, dar nici tare departe de ea”.

În opinia lui Vsevolod Ciornei, cererile Chişinăului - cele privind liberalizarea comerţului, a regimului de vize sau de semnare a unui acord de asociere cu o perspectivă mai clară de aderare - vor avea o mai multă justificare odată cu producerea unor reforme reale pe plan intern şi apropierea de standardele europene. Şi această înţelegere ar trebui să fie asumată nu doar la nivel de autorităţi dar şi la nivelul opiniei publice din Moldova, care trebuie să scape de aşteptări exagerate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG