Linkuri accesibilitate

PCRM îl acuză pe Mihai Ghimpu de "uzurparea puterii de stat"


Maria Postoico
Maria Postoico

Comuniştii vor să introducă pe agendă un vot de neîncredere în speakerul Parlamentului

PCRM a anunţat astăzi că va iniţia în Parlament un vot de neîncredere pentru speakerul liberal, Mihai Ghimpu. Deputaţii comuniştii spun că preşedintele parlamentului le încală sistematic drepturile şi speră ca nemulţumirea lor să fie împărtăşită, când va veni momentul votului, şi de o parte din deputaţii guvernării.

Preşedinta grupului parlamentar al comuniştilor, Maria Postoico a acuzat majoritatea parlamentară şi în special pe liderul parlamentului, Mihai Ghimpu de adoptarea unui comportament anti-democratic care ar afecta drepturile constituţionale ale deputaţilor comunişti. Postoico a spus că deputaţii din opoziţie sunt împiedicaţi să-şi exprime opiniile prin închiderea microfoanelor şi declinarea iniţiativelor propuse de ei: "În ultima vreme avem un atac de proporţii asupra Partidului Comuniştilor. Este o violare grosolană a instituţiilor democratice, cea mai importantă find Parlamentul R.Moldova. Ceea ce am observat în activitatea de o lună este ceva care nu s-a mai petrecut în Moldova şi mai ales în Legislativ. Partidul Comuniştilor din R.Moldova consideră că în condiţiile acumulării continue a unei practice atât de ieftine, agravării zilnice în deformarea normelor constituţionale, ne ciocnim cu un caz ieşit din comun - uzurparea puterii de stat şi constituie cea mai mare crimă împotriva poporului".

Pentru că nu dispun de suficiente voturi ca să-l demită pe Mihai Ghimpu din funcţia de preşedinte al Parlamentului, deputaţii comunişti mizează pe voturile unor reprezentanţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană, cărora li s-ar fi încălcat dreptul la opinie.

Întrebată de presă dacă eventuala demitere a lui Ghimpu poate fi tălmăcită drept o precondiţie pentru votarea de către comunişti a şefului statului, înaintat de liberal-democraţi, Maria Postoico nu a exclus faptul că PCRM ar putea fi mai ingăduitor dacă se va da curs contestării.

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu a respins acuzaţiile formulate de opoziţia comunistă: Nu va fi un regulament cum vor comuniştii astăzi. Eu ţin cont de regulamentul aprobat de Parlamentul precedent şi eu mă conduc strict de regulament şi dacă ei cred că le voi oferi microfonul ca să ne încurce să lucrăm, să votăm legi, aceasta nu se va întâmpla. Avem astăzi democraţie cu milionari şi miliardari comunişti şi cu cetăţeni sărăci şi cu asta nu pot să mă împac. Cât voi fi viu, o să lupt împotriva comuniştilor şi de aia ei şi mă iubesc".

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a declarat că în prezent nu există motive pentru care Mihai Ghimpu să fie demis din funcţia de speaker al Parlamentului: "Trebuie să existe temeiuri serioase pentru a iniţia asemenea dezbateri. Să avem aceste dezbateri în cadrul biroului permanent şi doar după aceasta vom şti foarte bine - va fi iniţiată această procedură în plenul Parlamentului sau nu. Haideţi să nu grăbim lucrurile şi mă refer aici nu la poziţionarea fiecărui grup parlamentar cât la includerea propriu-zisă pe ordinea de zi a acestui subiect fiindcă nu este un subiect ordinar".

Mihai Ghimpu a fost ales în funcţia de speaker al Parlamentului la 28 august, cu votul a 53 de deputaţi din partea Alianţei pentru Integrare Europeană, comuniştii părăsind atunci sala în semn de protest.
Previous Next

XS
SM
MD
LG