Linkuri accesibilitate

Funcţionarul faţă cu criza


Criza pe tărîmul cinovnicilor...

A pogorît criza şi pe tărîmul cinovnicilor. Deunăzi, proaspătul ministru al Economiei Valeriu Lazăr a declarat că “majorarea salariilor funcţionarilor publici va putea fi realizată doar după redresarea situaţiei economice”.

Mi se pare această decizie mai mult decît normală. Pe vreme de criză, statul trebuie să cheltuiască raţional banii. Unde mai pui că funcţionarii o duc mult mai bine decît pensionarii care au protestat recent în faţa primăriei. Pe lîngă salariul de bază, funcţionarii autohtoni au parte de tot felul de prime măricele iar viitorul lor e şi el luminos: pensiile funcţionarilor sînt mult mai mari decît pensiile medicilor sau învăţătorilor.

Aici o să fac o paranteză. În ultimii ani, indexarea anuală a pensiilor şi majorarea salariiilor profesorilor erau mereu mediatizate cu surle şi trîmbiţe. Guvernanţii aveau grijă să aflăm cu mult timp înainte apropierea zilelor în care izbăvitoarele indexări de pensii şi majorări de salarii profesorale vor avea loc. În acelaşi timp, nu ni se spunea mai nimic despre cum se modifică salariile cinovnicilor, miniştrilor şi deputaţilor. Mărturisesc că am ajuns să mă întreb cu strîngere de inimă cum trăiesc cinovnicii şi deputaţii. La indexarea pensiei, se dădea sfară în ţară, pe cînd modificarea salariilor conducătorilor era trecută cu vederea. Or salariile guvernanţilor creşteau şi ele, probabil. Cel puţin presa a scris o dată că deputaţii şi-au majorat propriile salarii şi prime.

“Dar oare decizia noului ministru n-ar putea să aibă un impact negativ asupra muncii funcţionarilor?” m-a întrebat un coleg de breaslă. Eu unul nu cred că vor munci cu mai puţină tragere de inimă. Dimpotrivă. Am convingerea că vor fi mai eficienţi şi mai buni. Abia acum vor munci cu acribie şi îşi vor aduce cu adevărat contribuţia la îmbunătăţirea situaţiei economice.
XS
SM
MD
LG