Linkuri accesibilitate

Sumarul hebdomadarului Evreiskoe mesteciko


Prezentat de redactorul şef Ilia Mariaş

Dedicăm ultima ediţie a săptămînalului Evreiskoe mesteciko sărbătorilor evreieşti şi nu numai, care continuă zilele acestea – a fost şi ziua profesorului, şi jubileul unui întreprinzător de-al nostru. Din materialele mai percutante aş menţiona că la rugămintea cititorilor noştri, ziarul se pronunţă împotriva unui spot publicitar al reţelei de magazine Bomba, în care apare un fel de pesonaj evreiesc caricatural, cu o dicţie provincială. Această reclamă i-a jignit pe cititorii noştri, care ne-au rugat să solicităm retragerea ei.

Ziarul Evreiskoe mesteciko a comentat ideea asociaţiei Hyde Park de-i acorda cetăţenia de onoare a Moldovei scriitorului Paul Goma. Noi credem că există ceva haios în faptul că acei oameni care de fapt nu prea recunosc statalitatea moldoveană doresc să-i acorde cetăţenia moldoveană unui disident român, care de mulţi ani locuieşte în Franţa şi care nici nu se ştie dacă are nevoie de ea. Atitudinea noastră constă în următoarele: noi am fost tot timpul împotrivă – fără a pune la îndoială talentele lui Paul Goma, printre evreii basarabeni şi evreii români existînd numeroşi fani ai acestuia – dar am fost împotriva editării şi difuzării cărţii sale Săptămîna Roşie, în care Paul Goma, practic, în primul rînd neagă holocaustul, şi în al doilea, justifică genocidul împotriva evreilor, fără a se obosi să verifice faptele, pentru că faptele invocate în cartea sa nu şi-au găsit o confirmare documetară şi au fost dezminţite inclusiv de cercetători români.

Comentariul nostru se încheie cu menţiunea că România marchează acum propria sa zi de comemorare a holocaustului, nu una europeană abstractă, ci după propriul său calendar naţional”.
XS
SM
MD
LG