Linkuri accesibilitate

Ziua Vinului - sărbătoarea lui Dyonisos organizată la Mold-Expo


Schimbarea locaţiei expoziţiei cu vînzare este benefică pentru producători şi rupe cu cutuma comuniştilor de "a bea" în piaţa Marii Adunări Naţionale

Zilele acestea Centrul Expoziţional „Mold-Expo” a adunat la un loc cunoscători ai vinului - producători şi consumatori. Participanţii la Ziua Vinului s-au arătat mulţumiţi de faptul că sărbătoarea are loc la Mold-Expo şi nu în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Victor Todiraşco, compania „Carahasan-Vin”: „Aici la Mold-Expo este alt anturaj, altă atmosferă. Aici atât producătorii cât şi vizitatorii se simt cu totul altfel. Compania noastră al 7-lea an participă la acestă sărbătoare. Confirm că este cu mult mai binevenită desfăşurarea petrecerii aici, în locul acesta”

Valeriu Cosarciuc
Ministrul Agriculturii Valeriu Cosarciuc îmi explică de ce în acest an Sărbătoarea Vinului se desfăşoară pe teritoriul unui Centru Expoziţional şi nu în Piaţa Marii Adunări: „Mold-Expo este destinat pentru sărbători de promovare a producătorilor şi locul unde se întâlnesc producătorii şi compărătorii. În toată lumea, în cadrul expoziţiilor au loc astfel de întâlniri. Avem producătorii de struguri, avem producătorii de vinuri şi avem cumpărătorii de vinuri şi struguri”

Vizitatorii pe care i-am întâlnit la Sărbătoare mi-au spus că nu i-a deranjat faptul că în acest an nu vor mai savura vinuri în centrul capitalei, ci la periferia acesteia. Rodica Iovu: „Cu mult mai bine aici. Acolo se blochează drumul ,se face un dezastru, murdăria se lasă toată în centrul capitalei. Aici e cu mult mai bine”

Schimbarea locaţiei sărbătorii pare să nu fi influenţat asupra numărului de participanţi şi de vizitatori în comparaţie cu anii precedenţi.

Deşi recunosc că nu doar criza economică mondială, dar mai ales embargoul impus în 2006 de Federaţia Rusă la exportul de vinuri le-a afectat afacerile, producătorii îmi spun că în acest an, de unde au, de unde n-au, dar au găsit bani ca să participe la sărbătoarea Vinului. Adrian Digolean, compania „Migdal-P” îmi explică ce măsuri a întreprins compania pe care o reprezintă pentru a ieşi din criză: „Încercăm să ne extindem pe piaţa europeană, adică să nu fim dependenţi doar de o singură piaţă. Ne extindem şi pas cu pas o să ieşim din situaţia creată”

Igor Garbanji reprezentantul companiei „Doina-Vin” îmi spune că producătorii de vinuri vor ieşi mai repede din criză, dacă măsurile întreprinse de noua conducere vor deveni realitate şi nu vor rămîne doar pe hârtie: „Sperăm că noua guvernare şi programul ei care este foarte atrăgător într-adevăr va fi implementat şi va aduce dividendele aşteptate pentru producători”

Săptămâna trecută Parlamentul a adoptat modificări la Legea Viei şi Vinului, care simplifică formalităţile pentru export. I-am întrebat pe producătorii de vinuri, care participă în aceste zile la sărbătoarea Vinului, dacă sunt mulţumiţi de aceste modificări. Veaceslav Leviţchi, compania „Wine International Project": „Sigur că noi suntem bucuroşi că vor anula în sfârşit marca comercială de stat, adăugătoare la export, care presupunea probleme şi cheltuieli adăugătoare ”.

Adrian Digolean, reprezentantul companiei „Migdal P” îmi enumeră beneficiile de care urmează să se bucure producătorii de vinuri, de pe urma modificărilor la Legea Viei şi Vinului: „Deschidere, noi pieţe, vânzări, salarii la timp, angajaţi noi. Ceea ce aşteaptă de fapt orice producător şi companie de pe piaţă”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG