Linkuri accesibilitate

Parafarea Convenției moldo-române referitoare la micul trafic în zona de frontieră


Ministerul de externe Iurie Leancă
Ministerul de externe Iurie Leancă

In așteptarea semnării documentului, detalii de la briefingul de presă al ministrului de externe Iurie Leancă.

Convenţia micului trafic la frontieră cu România a fost negociat, documentul trebuie acum semnat: întrebarea este dacă are cine să-l semneze pentru partea română, ţinând cont de criza de guvern de la Bucureşti care s-ar putea prelungi până după alegerile prezidenţiale, programate pentru sfârşitul lunii noiembrie. Convenţia este in primul rând utila moldovenilor din zona de graniţă, care nu vor mai avea nevoie de viza pentru a trece frontiera în România. Zona de liberă circulaţie (adică fără viză) este însă limitată la 30 de kilometri în interiorul României. Paul Hodorogea a fost la conferinta de presă a ministrului de externe moldovean Iurie Leancă şi relatează:

Cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc in zona frontierei vestice ar putea beneficia de facilitatile ce rezulta din acord spre sfârşitul acestui an. Acesta este termenul estimativ invocat de ministrul Leancă în cadrul unui brifing atunci cind presa i-a cerut amanunte tenice – de la numarul de localitati vizate de acord si pina la costul permiselor de trecere a frontierei: „Teritoriul de frontieră cuprinde teritoriul statelor contractante care nu depăseşte 30 km de la frontiera de stat. Asta inseamnă că localitatile care se incadreaza in zona de 30 dar se extind pana la 50 de km la fel vor fi incadrate in această zona de frontieră”

Ministrul a precizat că permisele vor fi acordate gratuit, ca si vizele pentru Romania în baza actelor doveditoare a vizei de reşedinţă: „Daca initial se stipula că cetăţeanul respectiv trebuie sa dea dovadă de cel putin 3 ani de resedinţă permanentă in localitatile care sunt cuprinse de această zona, acum au acceptat ca termenul minim să fie de 1 an”.

Lista exacta a localităţilor care vor face parte din zona vizata de conventie urmeaza a fi definitivata. Iar distanta la care vor putea ajunge detinatorii de permise mai este in discutii. In mod normal, un locuitor al Giurgiulestilor bunaoara, ar fi trebuit sa se poata deplasa pe o raza de maxim 30 de kilometri pe teritoriul romanesc. Totusi este negociata eventuala posibilitatea ca titularii permiselor sa poata circula de-a lungul intregii zone romanesti de frontiera, pina in segmentele nordice.

Iurie Leancă a profitat de ocazie si a anuntat in mod oficial decizia guvernului de la Chişinău de a da curs solicitarii Bucureştiului de a deschide 2 consulate la Cahul şi la Bălţi. In mod simetric, guvernul moldovean va deschide cel putin un oficiu consular al Republicii Moldova la Iaşi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG