Linkuri accesibilitate

Oferta AIE către PCRM - ritual politic? imbold suplimentar?


Vsevolod Ciornei
Vsevolod Ciornei

Propunerile anunţate joi de Marian Lupu comentate de Vsevolod Ciornei, Anatol Golea, Nicolae Negru şi Alexandr Isaev

La şedinţa de azi a legislativului s-a stabilit că următoarea rundă a alegerilor prezidenţiale va avea loc la 7 decembrie. Pînă atunci mai este timp pentru negocieri între cele două tabere, cea comunistă şi cea proeuropeană. Ieri, Marian Lupu, candidatul la funcţia de şef de stat din partea Alianţei pentru Integrare Europeană, a făcut publică o listă cu propuneri adresate Partidului Comuniştilor pentru votarea preşedintelui. Lucia Diaconu a stat de vorbă cu mai mulţi analişti politici ca să afle ce reacţii au stîrnit aceste propuneri.

Editorialistul Vsevolod Ciornei consideră că aceste propuneri fac parte dintr-un ritual politic, cum zice el, şi, chiar dacă ele sînt acceptabile, atîta timp cît comuniştii nu vor să-l voteze pe Marian Lupu, se poate găsi oricînd un clenci pentru acestea, spune Vsevolod Ciornei: "Doar dacă mai există nişte negocieri care nu prea sînt transparente şi se ajunge la nişte înţelegeri sau doar dacă există nişte disensiuni în sînul partidului comuniştilor s-ar putea să treacă cu bine alegerea preşedintelui, adică anume candidatura lui M. Lupu".

Comentatorul politic Anatol Golea crede şi el că aceste propuneri pot servi drept argumente suplimentare pentru acei 8-12 comunişti care sînt gata să-l voteze pe Marian Lupu. În acelaşi timp, el precizează următoarele lucruri: "În ceea ce priveşte oferta propriu-zisă, propunerile nu ştiu cît sînt de oportune, pentru că, din cîte cunosc, o mare parte din aceste propuneri se conţin în legislaţia respectivă şi în genere nu ştiu cît de binevenite sînt asemenea negocieri, negocierea ar trebui să fie respectarea constituţiei şi legislaţiei în vigoare".

Analistul Nicolae Negru califică aceste propuneri drept rezonabile, totul este cîntărit, nu se poate vorbi de o concesie făcută comuniştilor, doar că efectul acestor propuneri ar putea să fie nul, spune el, fiindcă comuniştii au declarat de la bun început că nu vor să dialogheze cu Alianţa pentru Integrare Europeană, ci numai cu Partidul Democrat. Nicolae Negru: "Totuşi există un rost pentru aceste propuneri, dacă se va ajunge la alegeri anticipate aceste propuneri vor fi o dovadă pentru alianţă că a încercat să dialogheze cu partidul comuniştilor dar din cauza ambiţiei exagerate a liderilor comunişti au fost declanşate alegeri anticipate într-o situaţie foarte critică pentru Moldova".

Alexandr Isaev, redactorul-şef al ziarului Comunistul, nu crede că aceste propuneri ar putea să-i intereseze pe comunişti. Tocmai de aceea că ele nu conţin intenţia candidatului la preşedinţie de a părăsi Alianţa, spune Alexandr Isaev, ceea ce i-ar predispune pe comunişti să-l voteze pe Marian Lupu. Alexandr Isaev: "Vorba e că există o cerinţă clară a alegătorilor partidului comunist: PCRM nu trebuie să voteze niciun candidat al Alianţei. Subliniez, nu contează numele candidatului, ci calitatea lui. Un candidat al Alianţei este inacceptabil pentru PCRM. Părerea mea personală e că această poziţie nu se va schimba. Dacă însă Marian Lupu şi partidul lui va părăsi AIE, asta va crea o nouă situaţie politică, asta va însemna de fapt prăbuşirea alianţei de guvernămînt şi subminarea existenţei guvernului".

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG