Linkuri accesibilitate

Decernarea premiilor Nobel suscită comentariile presei


Herta Müller vorbind la o conferință de presă la Berlin
Herta Müller vorbind la o conferință de presă la Berlin

Herta Müller evocă din nou experiența fricii de persecuție din România ceaușistă.

Un savant care a scăpat dintr-un atac sinucigaş cu bombă, o scriitoare persecutată în România lui Ceauşescu şi un preşedinte american care încă n-a împlinit un an din mandat se numără printre cei care vor primi astăzi premiile Nobel, la Oslo şi la Stockholm. Detalii are Mircea Ţicudean.

Scriitoarea germană de origine română Herta Müller va primi astăzi în capitala Suediei premiul Nobel pentru literatură, pentru o operă care se bazează în mare măsură pe experienţa vieţii ei în regimul comunist.
Agenţia AP aminteşte că Herta Müller a fost persecutată de Securitatea comunistă, mai ales după ce a refuzat să fie informatoarea poliţiei secrete. Şi că mama laureatei a petrecut după război cinci ani într-un lagăr de muncă forţată din Uniunea Sovietică, numai pentru că era de etnie germană.

Vorbind aseară Stockholm la tradiţionala conferinţă de presă dinaintea decernării premiului, Müller, în vârstă de 56 de ani, a spus că experienţa fricii de persecuţie încă o urmăreşte şi o irită. Müller, care trăieşte la Berlin, a mai spus aseară că nu ştie ce va face cu banii care însoţesc premiul Nobel, aproape un milion şi jumătate de dolari, dar a promis, mai în glumă, mai în serios, că n-o să-şi cumpere un iaht.

Savantul american George Smith, care va primi diseară, împreună cu alt om de ştiinţă, premiul Nobel pentru fizică, a mulţumit aseară destinului care l-a ţinut în viaţă. În urmă cu 12 ani, el şi soţia lui au supravieţuit unui atac cu bombă care a omorât 15 oameni la Ierusalim. „Dacă aş fi mers un pic mai repede, nu mai apucam să primesc premiul Nobel”, a spus laureatul, explicînd că în momentul exploziei se afla la mai puţin de o sută de metri de locul atacului, şi mergea, cu soţia, în direcţia lui.

Poate cel mai controversat dintre premiile ce vor fi decernate astăzi este Premiul Nobel pentru Pace, acordat preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama. Alegerea lui Obama de către comitetul Nobel norvegian a stârnit multe comentarii în presa internaţională. Preşedintele american s-a instalat la Casa Albă în urmă cu mai puţin de un an, aşa că, spun unii, nici nu avea timp să facă prea multe pentru pacea mondială.

Alţii observă că premierea lui Barack Obama vine la câteva zile după ce preşedintele a anunţat că va trimite trupe suplimentare în Afganistan, adică într-unul din cele două războaie purtate în prezent de ţara lui.
Casa Albă a informat că Obama va vorbi la Olso despre paradoxul ca un comandant suprem să fie premiat pentru pace în vreme de război. Este de aşteptat ca preşedintele să spună că uneori e nevoie de folosirea forţei pentru ajungerea la pace.

Toate premiile Nobel, cu excepţia celui pentru pace, înfiinţat mai târziu, se acordă în Suedia. Astăzi, doar preşedintele Obama va fi premiat în Norvegia. AP scrie că la Stockholm şi la Oslo decernarea premiilor Nobel este urmată de banchete somptuoase, la care laureaţii iau cina cu membrii familiilor regale din Suedia şi Norvegia şi cu alte celebrităţi. În Norvegia, a doua zi după ceremonie se organizează un aşa-numit Concert Nobel, cu participarea ilustră din rândul interpreţilor de jazz, pop şi muzică clasică.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG