Linkuri accesibilitate

Proiect politic de centru stînga (al cîtelea?) lansat de un businessman (!)


Nicolae Ciornii
Nicolae Ciornii

Vice-preşedintele companiei petroliere Lukoil Nicolae Ciornîi: "Concentrarea mea va fi cel mai mult pe baza economică"

După ce 4 deputaţi au declarat zilele trecute că părăsesc fracţiunea comuniştilor şi au intenţia să creeze ceea ce ei numesc un proiect, pe eşichierul politic se prefigurează un nou partid de centru-stînga de model social, lansat de vicepreşedintele companiei petroliere Lukoil, Nicolae Ciornîi. Există vreo înţelegere între Ciornîi şi cei 4 „foşti comunişti”?

Nicolae Ciornîi susţine că se lansează în politică pe cont propriu şi că nu a discutat despre noul partid pe care îl zămisleşte nici cu Vladimir Ţurcan, nici cu Victor Stepaniuc şi nici cu Dumitru Braghiş. Totuşi Ciornîi va accepta să se întîlnească cu aceste persoane dacă vor avea tangenţe de natură social-democrată.

Nicolae Ciornîi: "Concentrarea mea va fi cel mai mult pe baza economică, noi trebuie să aducem oameni de afaceri care o să investească bani în domeniul agriculturii, în sectorul de turism, industria uşoară, industria automată, electronică; sînt idei foarte multe cum să hotărîm dezvoltarea infrastructurii fiindcă infrastructura din ţara noastră arată foarte prost şi nu atrage pe nimeni".

Fiind conştient de faptul că pe segmentul de stînga al eşichierului politic moldovenesc e concurenţă strînsă, Nicolae Ciornîi a declarat că este gata să facă coaliţii sau chiar să fuzioneze cu alte formaţiuni de aceeaşi orientare, dar în niciun caz cu liberalii sau comuniştii. I-am întrebat pe Vladimir Ţurcan şi Victor Stepaniuc dacă îi interesează proiectul lui Ciornîi şi dacă acesta le poate fi un concurent.

Vladimir Ţurcan: "Eu vă spun sincer, nu m-am prea gîndit despre aceea, concurent-neconcurent, principalul că a apărut încă o persoană care a declarat că are grijă de această ţară şi este patriot, dar mai departe vedem. Dacă dlui o să facă cunoştinţă cu proiectul pe care îl promovăm şi dacă o să aibă interes, noi o să fim disponibili să discutăm cu dumnealui".

Victor Stepaniuc deocamdată nu are o părere foarte clară în această privinţă: "Eu îl cunosc foarte puţin pe dl Ciornîi şi în cazul de faţă nu pot să comentez prea mult".

Analistul Nicolae Negru afirmă că există o „înghesuială” pe eşichier, dar s-ar putea întîmpla ca proiectele lui Ciornîi şi Ţurcan să coincidă la un moment dat. Acestea demonstrează că unele forţe politice, din exterior sau interior, observă o slăbiciune a partidului comuniştilor şi încearcă să profite de ea, susţine Nicolae Negru: "Mai degrabă că dl Ciornîi vine din Rusia şi s-ar putea să fie un proiect al Rusiei care a decis acuma sau probabil a decis că nu mai poate miza pe partidul comuniştilor, că nu mai poate ţine ouăle într-un singur coş şi trebuie să le pună în coşuri diferite. Şi iată că se anunţă proiectul lui Ţurcan, proiectul lui Ciornîi".

Faptul că un om bogat, cum este Nicolae Ciornîi, chiar prea bogat pentru condiţiile Moldovei, după cum afirmă Nicolae Negru, vrea să creeze un partid de stînga, de model social, pare cam ciudat. Acesta trădează unele reflexe socialiste, sovietice, dar, cu toate acestea, proiectul ar putea avea succes, fiindcă businessmanul Ciornîi a reuşit în afacerile sale, conchide analistul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG