Linkuri accesibilitate

Ucrainenii din Moldova au două secţii de votare la 17 ianuarie


„L-am simpatizat pe Iuşcenco, dar acum vrem să avem politicieni tineri, noi”, mi-a spus Galina Rogovaia, preşedinta Societăţii Prosvita-Taras Şevcenco din Moldova. Ucrainenii îl vor accepta pe Ianucovici, care după părerea ei va veni la putere după alegeri, dar Ucraina va depăşi momentul acesta, spune ea, pentru că este o „mare putere”. Speranţa preşedintei acestei societăţi culturale este ca Ucraina să rămînă o ţară democratică şi să-şi păstreze statalitatea: "Noi sperăm, fireşte, că va fi bine. La urma urmei, am obosit cu toţii. Şi ucrainenii din afara graniţelor, şi mai ales ucrainenii din ţară, văzînd atîta neînţelegere între diferitele ramuri ale puterii".

Valentina Moraru care reprezintă femeile ucrainene din Moldova spune că diaspora ucraineană e la fel de împărţită în ce priveşte preferinţele electorale ca şi societatea ucraineană. Ea şi-ar dori să cîştige Iulia Timoşenco, deoarece aceasta promovează o politică care va duce la afirmarea reală a ucrainenilor ca naţiune şi a statului ucrainean. Ianucovici e o persoană de formaţie veche, sovietică care va privi mereu spre Rusia, crede Valentina Moraru. Venirea lui la putere ar putea constitui un pericol pentru stabilitatea Ucrainei şi pentru viitorul ei. Ea se abţine totuşi să numească pe cel care va deveni preşedinte după alegeri, pentru că, spune ea „Ucraina nu e Rusia, unde se votează cum li se spune”.

Am întrebat-o cine dintre candidaţi ar putea, după părerea ei, să rezolve mai bine problemele cronice moldo-ucrainene. Valentina Moraru: "Eu cred că dna Timoşenco. Ea este un politician pragmatic. Noi avem nevoie de aşa politicieni, pentru că avem multe probleme: avem hotare comune, nedemarcate, apar tot felul de animozităţi legate de cedarea de pămînt, ucrainenii sînt nemulţumiţi de faptul că au cedat Moldovei bucata de la Giurgiuleşti, pentru că moldovenii fac acuma mai mulţi bani, avem probleme ce ţin de Transnistria. Şi Ianucovici se pronunţă pentru o Moldovă unită, dar nu avem garanţii că nu va ceda în faţa Rusiei".

Potrivit datelor oficiale, cei mai mulţi ucraineni din RM cu drept de vot locuiesc în regiunea Transnistreană. Alisa Kohanova, preşedinta Asociaţiei Culturii Ucrainene din Tiraspol, crede că Ucraina are un viitor luminos, dar alegerile prezidenţiale din Ucraina nu vor putea schimba situaţia din Transnistria: "Fiecare candidat e bun în felul său, toţi îi doresc Ucrainei doar binele, noi înţelegem acest lucru, toţi vor să se întoarcă acasă ucrainenii plecaţi la munci peste hotare, să se redeschidă întreprinderile, să înflorească Ucraina şi să fie cea de odinioară, o ţară înfloritoare şi prosperă. Iar situaţia ucrainenilor din Tiraspol poate fi influenţată de preşedintele nostru, Igor Smirnov".

Preşedinta Asociaţiei Culturii Ucrainene din Tiraspol a mai spus că ucrainenii din regiunea Transnistreană sînt foarte activi din punct de vedere politic şi de fiecare dată merg bucuroşi la alegeri. Trebuie să precizăm însă că în regiunea Transnistreană nu au fost deschise secţii de votare. Autorităţile de la Kiev au autorizat deschiderea doar a două secţii pe teritoriul Moldovei: cea din incinta Ambasadei Ucrainei la Chişinău şi cea de la Consulatul din Bălţi.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG