Linkuri accesibilitate

Promovarea negocierilor 5+2 şi a demilitarizării Transnistriei


Noua preşedinţie kazahă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa a prezentat, joi, priorităţile mandatului său de un an. Ministrul kazah de Externe, Kanat Saudabaev a spus la Viena, la şedinţa Consiliului permanent al OSCE, că sprijinul pentru rezolvarea “conflictelor prelungite” rămâne o prioritate a oricărei preşedinţii a Organizaţiei. Ce aşteptări are Moldova de la preşedinţia kazahă a OSCE?

Vitalie Rusu, şeful direcţiei OSCE şi Securitate Internaţională de la Ministerul moldovean de externe:



Vitalie Rusu: Documentul prezentat astăzi de către ministrul Saudabaev este un document amplu şi serios. Dar la o primă privire trebuie să constat că problematica acestor conflicte nesoluţionate în arealul OSCE este reflectată insuficient. Noi am fi dorit să cunoaştem mai multe, în particular despre evaluarea pe care o face preşedinţia în exerciţiu cauzelor profunde şi impedimentelor care stau în calea soluţionării, avansării procesului de soluţionare a acestor conflicte de durată.

Referindu-ne nemijlocit la conflictul transnistrean, am dori ca preşedinţia în exerciţiu să promoveze inclusiv în interacţiune strânsă cu ceilalţi actori implicaţi dialogul politic în formatul 5+2, să dea un nou impuls reluării procesului de retragere a forţelor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, să promoveze procesul de demilitarizare a regiunii transnisrene. Insistăm asupra înlocuirii, transformării actualelor contingente militare din zona de securitate cu o misiune multinaţională civilă cu mandat internaţional. De asemenea, solicităm sprijinul OSCE în promovarea şi realizarea democratizării regiunii transnistrene.

EL: Faptul că preşedinţia OSCE este deţinută în acest an de Kazahstan va ajuta Republica Moldova să schimbe formatul trupelor de pacificare din Transnistria?

Vitalie Rusu: Important este ca obiectivul să fie promovat activ, dinamic şi intens pe agenda OSCE.

EL: Preşedinţia kazahă a OSCE anunţă că ar dori să organizeze la sfârşitul mandatului un summit. Un asemenea summit al OSCE n-a mai existat de 10 ani, din 1999, când Rusia s-a angajat să-şi retragă trupele şi armamentul din stânga Nistrului. Salutaţi ideea summit-ului şi dacă da, ce aţi aştepta de la el?

Vitalie Rusu: Deja am salutat-o în cadrul Consiliului de miniştri al OSCE de la Atena la începutul lunii decembrie trecut. Totodată, percepţia noastră şi nu doar a noastră este că a vorbi în acest moment despre un summit OSCE în acest an este prematur. Noi aşteptăm acţiuni consistente ale preşedinţiei în exerciţiu.

EL: Faptul că pentru prima dată o ţară din CSI cum este Kazahstanul deţine preşedinţia OSCE îl vedeţi ca pe o şansă sau un impediment pentru avansarea unei soluţii pentru criza transnistreană?

Vitalie Rusu: Eu nu aş pune succesele sau eşecurile unei preşedinţii în exerciţiu a OSCE cu situarea geografică a ţării care a preluat preşedinţia în exerciţiu.

EL: 2010 este un an când şi Rusia va încerca să promoveze noua ei viziune asupra cadrului de securitate în Europa. Aţi analizat cum se aşează în contextul acestei viziuni propunerea Chişinăului de a înlocui misiunea rusească de pacificare din Transnistria?

Vitalie Rusu: Obiectivul Republici Moldova de transformare a contingentelor militare actuale din zona de securitate într-o misiune multinaţională civilă cu mandat internaţional nu trebuie pusă în legătură cu alte proiecte de securitate care parvin din partea diferitilor actori. El trebuie pus în legătură cu dreptul legitim al Republicii Moldova de a cere ca prezenţa forţelor de menţinere a păcii pe teritoriul său să fie în strictă conformitate cu standardele şi normele dreptului internaţional în domeniu.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG