Linkuri accesibilitate

Impozitarea averilor mari ...


şi modernizarea sistemului de dări

Despre impozitarea averilor mari din Romania a vorbit mai intii ministrul de finante al guvernului de dreapta, dar ideea a prins contur deja printr-o initiativa legislativa depusa la Parlament de socialisti. Oamenii de afaceri autohtoni au reactionat destul de nervos la aceasta propunere, spunind ca Romania ar avea mai mult de cistigat daca s-ar transforma in paradis fiscal, decit daca ar supraimpozita averile mari. Ministrul roman de finante i-a rugat pe parlamentari sa se gindeasca la o formula de modernizare a sistemului de impozitare, pornind si de la starea actuala de fapt in care bugetul Romaniei are nevoie de infuzii permanente pentru a face fata crizei economice cu care se confrunta tara.

La aceasta rugaminte socialistii au raspuns prompt, iar proiectul lor de lege prevede impozitarea averilor care depasesc 500 de mii de euro cu 0,5 la suta. Este vorba, au explicat acestia, despre aplicarea principiului solidaritatii sociale, care tradus in cuvinte simple inseamna “sa iei de la cei bogati si a dai la cei saraci”.

Anul trecut guvernul roman a incercat sa introduca acest principiu prin asa numita taxa Robin Hood pentru bancile care scot bani din tara, dar bancherii au convins executivul de la Bucuresti ca nu va mai avea ce sa impoziteze pentru ca oricum nu mai exista profit, iar banii vor continua sa iasa afara si singurul efect va fi alungarea marilor investitori.

Acum insa principiul romantic de a lua de la cei bogati pentru a acoperi necesitatile sociale ale unui buget pe muchie de cutit ar putea deveni realitate, chiar daca deocamdata premierul roman a explicat ca impozitarea averilor mari nu este o prioritate. Ministrul de finante este constient ca imprumutul de la Fondul Monetar International ar putea sa fie suficient pentru a acoperi necesitatile acestui an, dar pentru anul viitor trebuie gasite noi solutii pentru completarea pusculitei publice, in conditiile in care efectele crizei vor continua nu doar in 2010, ci si in 2011.

In acelasi timp socialistii dau exemplu statelor avansate care aplica impozite pe averile mari. Astfel de pilda cel mai vechi impozit de acest fel exista in Elvetia si el ajunge la 1% din activele nete, dar exemplul cel mai citat de politicienii romani de stinga este al Frantei numit “impozitul de solidaritate pe avere”, cu un prag de 790 de mii de euro care se impoziteaza incepind de la 0,55% la 1,80% . Majoritatea statelor europene vestice au astfel de taxe. La calcularea averii ar urma sa se ia in considerare casele, masinile, operele de arta si bijuteriile.

Ministrul de finante Sebastian Vladescu nu intelege de ce in Romania, spre deosebire de alte tari, politicienii au „emotii” si se tem de impozitarea proprietatilor mari, dar a sugerat ca incepind de anul viitor astfel de taxe ar putea intra in vigoare.
XS
SM
MD
LG