Linkuri accesibilitate

Vizita premierului Vlad Filat la Washington - reacţii interne


Vlad Filat în faţa Comisiei Helsinki
Vlad Filat în faţa Comisiei Helsinki

De la elogii fără rezerve (Petru Bogatu) la critici categorice (Valeriu Reniţă)

Vizita delegaţiei moldoveneşti la Washington a adus Moldovei 262 milioane de dolari, bani nerambursabili care vor fi folosiţi pentru dezvoltarea agriculturii, mai precis pentru reabilitarea a 11 sisteme de irigare, dar şi pentru reabilitarea drumurilor. În schimb, Chişinăul ar putea trimite un contingent militar în Afganistan, lucru care a stărnit discuţii în capitala Moldovei, discuţii alimentate şi de suportul pe care l-a cerut FMI-ului Vlad Filat, pentru a compensa diferenţa de tarif la gaze şi electricitate, după scumpirile anunţate săptămîna trecută, şi de audierea lui V. Filat în Congresul american. Lucia Diaconu a stat de vorbă cu mai mulţi analişti şi editorialişi pe marginea acestor subiecte.

Editorialistul Petru Bogatu spune că vizita delegaţiei moldoveneşti la Washington a dat rezultate peste aşteptări, Vlad Filat a obţinut mai multe decît se putea conta. Pe de o parte grantul, care “se constituie într-o asistenţă formidabilă în condiţiile crizei economice acute”, după părerea lui Bogatu, pe de altă parte SUA pentru prima dată au promis un parteneriat cu RM. Petru Bogatu consideră că audierea prim-ministrului din Congresul american pe marginea incidentului antisemit de la Chişinău nu este un lucru prost cum pare la prima vedere.

Petru Bogatu: "Audierile în Congresul American sînt un gest de încurajare pentru orişice înalt demnitar care vine în Statele Unite din străinătate, pentru orişice politician şi conducător politic. Este şi acesta un semn bun, faptul că s-a vorbit acolo şi despre provocarea antisemită de la Chişinău din luna decembrie. Este firesc".

În ce priveşte suportul pe care l-a cerut Filat FMI-ului, acesta nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare, spune Petru Bogatu, deoarece cele mai avantajoase credite sînt cele de la FMI şi atîta timp cît există transparenţă n-avem motive de îngrijorare. L-am întrebat pe Petru Bogatu ce părere are despre posibila participare cu trupe a RM la operaţiunile din Afganistan, subiect ce naşte controverse la Chişinău.

Petru Bogatu: "Cred că nu este vorba de implicare în acţiuni militare, este vorba de un alt statut. Chişinăul ar trebui, din punctul meu de vedere, să spună DA, pentru că acest DA ar însemna că Republica Moldova va fi pe bune, nu numai în declaraţii, acceptată în lumea bună occidentală. Nu mă refer aici neapărat la aderarea la NATO sau Uniunea Europeană, asta este altceva".

L-am rugat şi pe analistul Valeriu Reniţă să se refere la eventuala trimitere a trupelor moldoveneşti în Afganistan.

Valeriu Reniţă: Ceea ce nu mi-a plăcut categoric este faptul să sîntem împinşi spre NATO, sîntem împinşi să trimitem oamenii noştri, contingente militare, în Afganistan. Eu nu sînt pentru o asemenea abordare de a ne apropia de Statele Unite sau de a ne împrieteni într-un asemenea hal. Cei care sînt mari şi au de făcut războaie să şi le facă cu forţele proprii. Eu nu văd ce am căuta noi în Afganistan".

Valeriu Reniţă nu crede că trebuia să cerem sprijinul FMI pentru compensarea tarifelor majorate la gaze şi electricitate. Aceasta este o soluţie simplă, la îndemîna oricui, consideră analistul. Un alt credit ar aprofunda criza, este de părere Valeriu Reniţă, iar toate datoriile astea vor cădea pe umerii oamenilor simpli, pînă la urmă. Creditele nu se iau pentru consum, ci pentru reforme structurale, este de părere Reniţă.

Am cerut şi părerea unui expert economic care să ne lămurească cum stau lucrurile cu acest suport pe care l-a cerut prim-ministrul FMI-ului, în cadrul aceleeaşi vizite la Washington. Iată ce crede Valeriu Prohniţchi de la ExpertGrup: "Am citit atent comunicatul de presă şi din el nu rezultă în mod explicit că este vorba de un împrumut, nu cred că FM este instituţia indicată de la care am putea să cerem bani pentru proiecte de asistenţă socială, înţeleg că mai degrabă este vorba de solicitare de asistenţă tehnică, pentru ca într-adevăr să se găsească o soluţie durabilă pentru o problemă fundamentală de politică, cea de protecţie socială".

Dacă totuşi Vlad Filat a solicitat suport financiar, aceasta nu este o soluţie durabilă, consideră Prohniţchi, fiindcă aceşti bani vor fi, pur şi simplu, irosiţi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG