Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană în Afganistan


Dupa atentatele de la New York din septembrie 2001, NATO – altfel zis tarile europene din organizatie - a oferit de indata sprijin Statelor Unite, in virtutea celebrului articol 5 al Cartei fondatoare a Aliantei, prin care daca una din tari este atacata, atunci toate celelalte se considera atacate la randul lor. Administratia Bush a preferat insa sa ignore aceasta propunere, iar Washingtonul a decis sa intervina singur in Afganistan impotriva talibanilor si a organizatiei al-Qaida. Dupa victorie si eliberarea Kabulului, trupele americane, sprijinite de forte britanice, au continuat operatiunile militare in sud, unde ele nu au incetat practic nici astazi lupta impotriva talibanilor. NATO nu si-a mai reformulat insa oferta si tarile europene care au dorit sa intervina la operatiuni au facut-o individual. Germania, de pilda, a refuzat sa participe la operatiuni militare, mentinandu-si trupele trimise in Afganistan doar in Kabul si in zonele mai pasnice din nord.

Situatia s-a stabilizat, cu tarile din NATO preluand securitatea jumatatii de nord a tarii si a capitalei, Kabul, in vreme ce Statele Unite, impreuna cu alte citeva tari participante pe baza voluntara continua operatiunile in sud. In acest moment, Statele Unite mentin circa 70.000 de militari in Afghanistan, carora li se adauga 42.000 de militari din tarile NATO. Multe tari au raspuns apelului administratiei Obama de a-si mari efectivele. Romania va trimite 600 de militari suplimentari, urcand totalul efectivelor din Afganistan pina la 1600. Militari romani au participat la misiuni alaturi de fortele americane in primejdioasa regiune a Kandaharului inca de la inceputul operatiunilor si inainte ca Romania sa fie primita in NATO.

Multe tari europene doresc insa sa-si reduca efectivele, ba chiar sa le retraga in intregime, si asta in conditiile in care comandantul trupelor americane in Afganistan, generalul Stanley McChrystal a cerut un minimum de 40.000 de trupe suplimentare, iar din informatii clasificate reiese ca el ar fi sugerat ca pentru a fi invingatoare coalitia internationala ar avea nevoie de o jumatate de milion de soldati pe o durata de inca cinci ani de acum inainte.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG