Linkuri accesibilitate

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului


Kaiser-Wilhelm-Platz
Kaiser-Wilhelm-Platz

Şedinţă extraordinară a Bundestag-ului dedicată celei de 65-a aniversări a eliberării lagărului de concentrare de la Auschwitz.

Preşedintele israelian Shimon Perez a cerut pedepsirea criminalilor nazişti care mai sunt în viaţă. Cu prilejul şedinţei Bundestag-ului, dedicată zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, Perez a subliniat necesitatea aplicării unor pedepse echitabile pentru aceşti criminali. Holocaustul trebuie să fie pentru întreaga omenire „un veşnic avertisment”. Niciodată nu mai poate fi tolerat un regim asasin care se orientează după principiile rasismului.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Perez, a evocat în cuvîntarea sa emoţionantă, tragedia propriei sale familii, deportarea bunicului său într-un lagăr al morţii. În 1934, pe cînd avea vîrsta de 9 ani, Perez a emigrat cu părinţii săi din Polonia. Preşedintele israelian a amintit apoi de suferinţele prigoniţilor din motive rasiale, internarea şi uciderea lor în lagăre - ca cel de la Auschwitz.

Preşedintele Bundestag-ului, adică al parlamentului federal german, creştin-democratul Norbert Lammert, a reliefat în cuvîntarea sa responsabilitatea istorică specială a Germaniei faţă de Israel. Preşedintele parlamentului a subliniat apoi şi relaţia deosebită existentă între cele două state, Israel şi Germania. Totodată, el a spus că Germania va respinge cu vehemenţă orice încercare de a nega dreptul la existenţă a Israelului. În acest context, Lammert s-a referit indirect la politica de ameninţare a Iranului - care contestă dreptul la existenţă a statului isrealian.

Amintind de faptul că Germania îşi asumă responsabilitatea pentru Holocaust, Lammert s-a referit la toţi cei care au ajuns sub roţile maşinăriei distrugătoare a nazismului: evrei europeni, romi, oameni cu infirmităţi, persoane obligate la muncă forţată, homosexuali, cei cu alte opinii politice, artişti şi oameni de ştiinţă. Urmările Holocaustului vor rămîne o preocupare susţinută în Germania şi aici se va face orice pentru respingerea intoleranţei, discriminării şi antisemitismului, a mai spus Lammert.

Shimon Peres a fost primul preşedinte israelian care a vorbit în Bundestag cu prilejul zilei Holocaustului.

Comemorarea victimelor nazismului a fost propusă în 1996 de către fostul preşedinte german, Roman Herzog. În urma propunerii a fost stabilită ca data comemorării să fie ziua eliberării lagărului de concentrare de la Auschwitz. Lagărul de exterminare a fost construit în anul 1941. Peste un milion de oameni au murit acolo. Pe 27 ianuarie 1945, deţinuţii lagărului au fost eliberaţi de către armata sovietică. Fostul lagăr de la Auschwitz a fost transformat după război într-un memorial.
XS
SM
MD
LG