Linkuri accesibilitate

Artur Reşetnicov audiat la Procuratura Generală


Artur Reşetnicov
Artur Reşetnicov

Fostul şef SIS susţine că la 7 aprilie a avut loc "o tentativă de lovitură de stat"

După audierea la Procuratura, care a durat două ore, Artur Reşetnicov şi-a reiterat în faţa presei concluzia personală că la 7 aprilie a avut loc o tentativă de lovitură de stat, evitând însă să spună cine anume a pus-o la cale: „Eu ca cel care am fost în toiul evenimentelor şi primeam informaţii despre ceea ce se întâmpla în centrul capitalei înţelegeam că se aşteaptă vărsări de sânge”.

Artur Reşetnicov a fost întrebat de jurnalişti de ce SIS-ul nu a prevenit vărsările de sânge: „Organele de stat, în primul rând şeful statului, a luat toate măsurile ca să prevină vărsări de sânge. Indicaţia pentru organele de forţă a fost să nu fie înarmaţi, cu niciun mijloc special, cu nicio armă de foc. Necătând la multe învinuiri nefondate sunt mândru de faptul că nu a fost admisă vărsarea de sânge”.

Jurnaliştii i-au amintit fostului director de la SIS despre cazul lui Valeriu Boboc şi alţi tineri care şi-au pierdut vieţile în urma evenimentelor din aprilie. Iată ce a răspuns Reşetnicov: „Confirm că nu au fost vărsări de sânge datorită deciziilor care au fost luate de conducerea ţării. Sigur că există o persoană decedată în circumstanţe neclare, cazul Boboc şi cei care încearcă să spună acum că au fost şi alte cazuri, trei-patru, aceasta este o declaraţie anti-umană pentru că ei foarte bine cunosc că aceste persoane nu au nicio legătură care s-au produs pe data de 7 aprilie”.

I-am solicitat preşedintelui Comisiei de anchetă a evenimentelor din 7 aprilie, deputatului Vitalie Nagacevschi un comentariu privind concluziile unor foşti înalţi demnitari că pe 7 aprilie a eşuat o tentativă de lovitură de stat.

Vitalie Nagacevschi: „Pot să dau o apreciere negativă a pregătirii profesionale a colaboratorilor SIS-ului dacă ei fiind atât de numeroşi nu au putut să pună stăpânire pe mulţime. Deja a fost demonstrată şi de către societatea civilă că, în principiu, nu toată mulţimea era agresivă ci numai o sută, două sute de persoane şi nu cred că pentru tot aparatul represiv al statului era o problemă ca să se pună mâna pe aceste persoane şi să se oprească toate derapajele care avuseră loc”.

Procuratura Generală a anunţat că în următoarele două săptămâni vor fi audiaţi în calitate de martori, în dosarul evenimentelor din aprilie 2009, toţi liderii politici, care dispun de informaţii. În cadrul acestui dosar sînt audiaţi în calitate de bănuiţi, pentru neglijenţă în serviciu, ex-ministrul Afacerilor Interne Gheorghe Papuc şi ex-comisarul general al municipiului Chişinău, Vladimir Botnari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG