Linkuri accesibilitate

14.02 - Chișinău: Precizări la proiectul de modificare a Constituției


Anatol Golea
Anatol Golea

Preşedintele este în aşteptarea răspunsului Curţii Constituţionale la interpelarea sa, prin care a cerut să se explice, cum se procedează în cazul iniţierii de către şeful statului a unui referendum constituţional

02.14.2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Precizări la proiectul de modificare a Constituției.

Edgar Șelaru: Preşedinţia a făcut astăzi unele precizări privind Decretul de săptămâna trecută, referitor la Comisia pentru definitivarea proiectului de modificare a Constituţiei. Totodată, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a făcut precizări privind o recentă declaraţie a preşedintelui Lucinschi privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Cu amănunte: Radu Benea.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Anatol Golea, a revenit, în cadrul briefing-ului de luni, asupra Decretului preşedintelui Petru Lucinschi, emis săptămâna trecută, referitor la activitatea Comisiei mixte pentru definitivarea proiectului de modificare a Constituţiei. În comisie au intrat reprezentanţi ai Preşedinţiei, Parlamentului şi, după cum a propus şeful statului, ar urma să fie prezidată de un membru al Comisiei de la Veneţia, instituţie ce a făcut expertiza proiectelor anterioare privind sistemul prezidenţial de guvernare. Şeful statului a decretat, ca până la 1 martie proiectul de modificare a Constituţiei să fie definitivat şi prezentat instituţiilor abilitate. La elaborarea lui, după cum s-a anunţat, ar trebui să se ţină cont de iniţiativa celor 39 de deputaţi, privitoare la întărirea puterii executive şi de recomandările Comisiei de la Veneţia.

Anatol Golea a dezminţit afirmaţiile, potrivit cărora Petru Lucinschi s-a grăbit să definitiveze proiectul de lege, înainte de o eventuală aprobare, în luna mai, a unui alt proiect de modificare a Constituţiei, aparţinând unui grup de 38 de deputaţi, prin care se propune transformarea Republicii Moldova în republică parlamentară. Şeful statului, a adăugat purtărtorul său de cuvânt, rămâne optimist în ceea ce priveşte identificarea unui compromis în cadrul comisiei mixte.

Cât priveşte cele 500 de mii de semnături, coletate de organizaţia obştească „Republica”, prin care se cere iniţierea unui referendum privind republica prezidenţială, Golea a menţionat că problema acceptării lor de către Comisia Electorală Centrală încă nu a fost soluţionată.

Reamintim că preşedintele CEC-ului declara anterior că aceste semnături nu pot fi considerate valabile, deoarece coletarea lor s-a făcut fără permisiunea CEC-ului şi fără formulare special întocmite în acest sens. Deocamdată, a spus Golea, preşedintele este în aşteptarea răspunsului Curţii Constituţionale la interpelarea sa, prin care a cerut să se explice, cum se procedează în cazul iniţierii de către şeful statului a unui referendum constituţional, precum şi în cazul aceleeaşi iniţiative, avansate prin semnăturile cetăţenilor.
După cum se ştie, Curtea Constituţională a stabilit anterior că doar Parlamentul este în drept să decidă asupra organizării unui referendum constituţional.

Şeful statului, a precizat Golea, va prezenta semnăturile la Comisia Electorală Centrală, numai după ce Curtea va da un răspuns şi după ce va fi definitivat proiectul de modificare a Constituţiei de către Comisia mixtă.
În alt context, purtătorul de cuvânt a fost solicitat să precizeze dacă există o dată concretă, chiar şi una de perspectivă îndelungată, la care se aşteaptă aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi un program concret de acţiuni în acest sens.

Reamintim, că recent şeful statului declara că ideea integrării europene ar trebui să fie ridicată la rangul unei idei naţionale. Anatol Golea a răspuns că o asemenea dată nu a fost stabilită: „Probabil, nu din cauza că nu s-a dorit, ci din simplul motiv că avem foarte multe deficienţe, avem foarte multe probleme, inclusiv problema transnistreană, inclusiv nivelul economic. Deci, Republica Moldova încă nu corespunde multor criterii pentru a deveni, într-o perioadă cât de cât previzibilă, membru al Uniunii Europene. Aceasta este realitatea, tristă şi trebuie să fim mai activi, mai consecvenţi pentru a lichida acest handicap.”

Golea a adăugat că există şi un program concret în acest sens, dar că ar trebui la etapa actuală să fie valorificat plenar cel puţin Acordul de Parteneriat şi Cooperare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG