Linkuri accesibilitate

Ucraina: portret de președinte


Victor Ianucovici la mînăstirea Lavra
Victor Ianucovici la mînăstirea Lavra

Ianucovici spune că vrea să creeze o Ucraină puternică, independentă şi neutră.

La Kiev urmează să fie învestit astăzi noul preşedinte al Ucrainei. În vârstă de 59 de ani, Victor Ianucovici a câştigat alegerile împotriva foştilor eroi ai Revoluţiei Portocalii, revenind în forţă după înfrângerea suferită în urmă cu cinci ani. Detalii are Mircea Ţicudean.

În urmă cu cinci ani, în centrul Kievului, ucrainienii scandau numele favoritului lor Victor Iușcenko, propulsîndu-l spre fotoliul prezidenţial după alegeri pe care le-au denunţat ca falsificate. Câştigătorul oficial, Victor Ianucovici, s-a transformat din învingător în învins şi a petrecut ultimii cinci ani exploatînd greşelile Revoluţiei Portocalii.

La 6 februarie, în ajunul alegerilor prezidenţiale de anul acesta, Ianucovici spunea că cinci ani de Revoluţie Portocalii au arătat poporului ucrainian că nu se mai poate trăi aşa. O zi mai târziu, la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Yanukovich s-a răzbunat pentru umilinţa din 2004, câştigînd în faţa premierului Iulia Timoșenko.

Victor Ianucovici s-a născut la 9 iulie 1950 într-o familie de muncitori rusofoni din regiunea Doneţk. Rămas fără mama la doi ani, Victor a avut o copilărie grea şi o tinereţe – cum spune el astăzi – „plină de greşeli”. A stat şi la puşcărie pentru delicte mărunte, dar mai târziu aceste fapte i-au fost „şterse” din cazier.
Şcolit ca inginer mecanic, a ajuns în cele din urmă guvernatorul provinciei Doneţk şi apoi prim-ministru în vremea preşedintelui Leonid Kuchma, în 2002.

Ianucovici nu este un bun orator. Mai ales când vorbeşte în ucrainiană se cam poticneşte în cuvinte. Iar discursurile sale – cum scrie agenţia Reuters – dau senzaţia că au fost învăţate pe de rost, deşi a făcut unele progrese după ce s-a dat pe mână unei echipe de „public relations” din Statele Unite.

Educaţia lui precară i-a jucat multe feste în campanie, repede exploatate de rafinata Iulia Timoșenko. De pildă, Ianucovici a spus despre prozatorul şi dramaturgul rus Anton Cehov că ar fi un poet ucrainian.
Alegătorii ucrainieni nu s-au lăsat însă descurajaţi de lipsa de cultură a lui Ianucovici, părînd mai interesaţi de promisiunile lui că va face ordine în ţară după cinci ani de lupte politice, de incertitudine economică şi de relaţii tensionate cu marele vecin de la răsărit, Rusia.

Ianucovici spune că vrea să creeze o Ucraină puternică, independentă şi neutră. La 1 martie are programată o primă vizită în străinătate, la sediul UE din Bruxelles, după care va merge la Moscova. Chiar şi acest detaliu calendaristic arată, în opinia unor analişti, că sub noul ei preşedinte Ucraina îşi va relua balansul între Est şi Vest, renunţînd la integrarea în NATO, reluînd relaţiile bune cu Rusia şi încercînd să se apropie de UE.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG