Linkuri accesibilitate

Medalia jubiliară „Crucea comemorativă a războiului al doilea mondial”


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

O iniţiativă în concordanţă cu valorile europene și urmărind reconcilierea celor care s-au aflat de-o parte și de alta a frontului.

Parlamentul a instituit astăzi o nouă decoraţie - "Crucea comemorativă a războiului al doilea mondial" – care va fi conferită anul acesta atât veteranilor armatei roşii cât şi celor ai armatei române cu prilejul a 65 de ani de la încheierea războiului. Deputaţii comunişti s-au opus, însă, acestei iniţiative a preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, pe care o consideră o interpretare a istoriei de pe poziţii ideologice. Episodul istoric controversat - participarea moldovenilor la război şi efectele războiului asupra a ceea ce astăzi este Republica Moldova – a provocat dezbateri aprinse în Parlament.

Comuniştii din Parlament au luat în furci iniţiativa preşedintelui legislativului, declarîndu-se împotriva decorării veteranilor care au luptat în armata română pe motiv că ei au luptat „de partea fasciştilor” şi prin urmare e nefiresc să fie decoraţi pe 9 mai cînd tocmai se sărbătoreşte victoria asupra fascismului. Mihai Ghimpu, cel care a lansat iniţiativa să fie decoraţi toţi veteranii, şi-a exprimat însă certitudinea că această decoraţie ar fi in masura sa reconcilieze dusmanii de alta data si sa aduca astazi echilibru în societate. Este inadmisibil ca veteranii Armatei Române sa fie neglijaţi în continuare, fiindcă şi ei sînt cetăţeni ai RM, a conchis Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu: “Sînt cetăţenii Republicii Moldova, a avut loc al doilea război mondial, şi trebuie să-i tratăm pe toţi egal. Şi conform legislaţiei în vigoare a Republicii Moldova ei sînt egalaţi în drepturi. Sînt participanţi al celui de-al doilea război mondial şi punctum. Noi nu am fost nici cei care au început războiul, nici cei care l-au oprit. Şi nici comunişti, şi nici nazişti. Noi am fost cetăţeni care am căzut sub această sabie”.

Oleg Serebrean, membru al AIE, a ţinut să precizeze în replica adusă comuniştilor că această iniţiativă este în concordanţă cu valorile europene, amintind deputaţilor că în Europa demult domină spiritul împăcării.

Opoziţia comunistă a criticat şi culoarea şi forma medaliei care ar semăna cu crucea nazistă şi care ar putea fi o adevărată „bombă” de 9 mai. Mark Tkaciuk, unul dintre membrii fracţiunii comuniste şi un critic vehement al guvernării liberale, a declarat Europei Libere că simbolistica aleasă este provocatoare pentru o decoraţie jubiliara şi nu poate atinge scopul declarat de guvernare de a contribui la împăcarea societăţii.

Mark Tkaciuk: „În rest, toată această idee a făcut mult rău, a provocat o scindare. Dacă aceşti oameni s-ar fi gîndit cum să-i împace pe cei care au împuşcat unii în alţii, ei ar fi depus mai multe eforturi, ar fi invitat nişte specialişti şi nu ar fi inventat o simbolistică copiată din albumele cu decoraţii ale diviziilor SS”.

Iniţiativa preşedintelui Parlamentului a stîrnit şi nemulţumirea veteranilor armatei sovietice exprimată de comunista Ala Mironic, preşedinta Uniunii Veteranilor, care consideră această iniţiativă de a egala în drepturi pe toţi veteranii „o profanare a memoriei celor căzuţi”.

Am stat de vorbă şi cu un veteran al armatei române, Gheorghe Braghiş, care ne-a spus însă că tot acest timp s-a simţit neglijat, iar această decoraţie ar însemna pentru el o recunoaştere a sacrificiului pe care l-a făcut.

Gheorghe Braghiş: “Domnul Ghimpu a făcut drept poate că şi ne-or decora şi pe noi cu ceva. Noi am fost la război. Pe ei îi chemau la 9 mai peste tot, le dădeau decoraţii şi premii, iar pe noi ne ţineau acasă, nu ne chemau nicăieri, de parcă noi am fost duşmani”.

Hotărîrea de a institui medalia jubiliară „Crucea comemorativă a războiului al doilea mondial” a fost aprobată fără votul comuniştilor. Decoraţia va fi oferită doar o singură dată, cu prilejul celei de-a 65-ea aniversări de la încheierea războiului atît veteranilor armatei sovietice, cît şi celor din armata română.
Previous Next

XS
SM
MD
LG