Linkuri accesibilitate

9.03 - Chișinău: Premierul Braghiș pledează pentru privatizări


Dumitru Braghiș
Dumitru Braghiș

Nevotarea de către Parlament a legilor privind privatizarea întreprinderilor din industria vinicolă şi a tutunăritului, va pune în pericol finanţarea externă a Republicii Moldova.


9 martie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Premierul Braghiș pledează pentru privatizări.

Dan Ionescu: Joi preşedintele Petru Lucinschi l-a primit pe Kevin Kavanagh, trimisul special al Departamentului de stat al Statelor Unite pentru conflicte regionale în Comunitatea Statelor Independente. Domnul Lucinschi a profitat de ocazie, pentru a lansa un apel ca Statele Unite să se implice în a ajuta Republica Moldova să soluţioneze diferendumul transnistrean. Potrivit lui, o asemenea implicare mai activă a organizaţiilor internaţionale şi a Statelor Unite ar fi „absolut necesară”. La rândul său, Kevin Kavanagh a declarat, că Statele Unite sunt dispuse să acorde sprijin politic Republicii Moldova în căutarea unei soluţii definitive a diferendumului, menţionând, totodată, că această problemă figurează pe agenda dialogului, purtat de Washington cu Moscova.

Tot joi, Guvernul s-a reunit în şedinţă de lucru. O şedinţă, la care a dominat un sentiment pronunţat de îngrijorarea. Aceasta în legătură cu perspectivele creditării externe a Republicii Moldova. Concluzia premierului Dumitru Braghiş a fost, că impasul în care a intrat privatizarea unor industrii-cheie, cum ar fi cea a vinului şi a tutunului, periclitează influxul vital de credite din partea organismelor financiare internaţionale. Despre cele discutate astăzi la şedinţa Executivului, relatează corespondentul nostru la Chişinău, Radu Benea.


Premierul Dumitru Braghiş a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că nevotarea de către Parlament a legilor privind privatizarea întreprinderilor din industria vinicolă şi a tutunăritului, va pune în pericol finanţarea externă a Republicii Moldova şi colaborarea ei cu principalele organisme financiare internaţionale.

Într-un apel, pe care Dumitru Braghiş l-a adresat astăzi Parlamentului în legătură cu această problemă, este amintit faptul, că privatizarea principalelor obiective din cele două sectoare ale economiei este una din precondiţiile reluării creditării Republicii Moldova de către Fondul Monetar Internaţional, de care depind şi viitoarele relaţii cu ceilalţi creditori. În cazul în care blocajul financiar extern nu va fi înlăturat, Republica Moldova nu va putea beneficia în acest an de mai multe împrumuturi, în valoare totală de aproape 175 milioane de dolari. Aceasta, se mai spune în apel, va pune în dificultate atât deservirea datoriei externe, cât şi achitarea pensiilor şi a salariilor.

Dumitru Braghiş consideră, că eventualele consecinţe ale nevotării legilor menţionate sunt destul de dure şi pot fi decisive, pentru promovarea cursului reformelor economice, pe care Guvernul s-a angajat să-l promoveze. Întrebat, dacă aceasta nu va atrage după sine demisia Guvernului, sau cel puţin va pune în pericol aprobarea bugetului de stat, Dumitru Braghiş a răspuns: „Neaprobarea acestor legi pot să afecteze şi bugetul, mai ales partea de venituri ale bugetului. În această situaţie vom fi nevoiţi să ne întoarcem încă o dată, să vedem care sunt posibilităţile de reducere a cheltuielilor din buget. Asta e ceea ce putem propune astăzi. Altă variantă Guvernul nu are. Cât priveşte demisia – să ajungem şi o să vedem. Când o să vedem, că altă posibilitate nu este, sau când o să vedem că suntem puşi într-o situaţie, când trebuie să aprobăm o decizie într-o direcţie sau alta, atunci ne vom strânge cu membrii Guvernului şi vom discuta întrebarea.

Fiindcă sunt două lucruri destul de importante – eu înţeleg că sunt nişte situaţii politice, când Guvernul poate să ia o decizie politică. Şi sunt decizii, care nu-s legate de politica mare, dar de situaţia care se crează în general şi atunci, în dependenţă de situaţie ce va fi mai bine – demisia Guvernului, sau este o încercare de a întreprinde careva măsuri, pentru a nu admite o catastrofă mai mare, sau o situaţie mai grea în ţară. Deci, în dependenţă de asta noi, cred, că vom avea posibilitatea să cântărim aceste două posibilităţi şi să aprobăm o decizie.”

La conferinţa de presă, Dumitru Braghiş a fost întrebat, ce opinie are faţă de cererea Biroului permanent al Parlamentului, de a-l suspenda temporar din funcţie pe generalul Nicolae Alexei, şeful Departamentului combaterea crimei organizate şi a corupţiei.

Dumitru Braghiş: „Noi am discutat această întrebare la nivel de conducere a Guvernului. Cu membrii Guvernului nu ne-am consultat încă, dar considerăm că orişicare decizie trebuie să fie aprobată în baza unui cadru legal bine stabilit. Deci, vor fi adresările organelor respective, care au dreptul să ceară demiterea domnului Alexei din funcţie, atunci noi vom aproba o decizie. Care va fi decizia – vom vedea.”

Primul ministru a anunţat presa şi despre decizia luată astăzi de Guvern, de a-l demite pe Iurie Badâr din funcţia de ministru adjunct al Economiei şi Reformelor pentru neonorarea obligaţiilor de serviciu: „Cât priveşte domnul Badâr: două săptămâni de zile în urmă, la şedinţa Guvernului a fost discutat proiectul hotărârii Guvernului despre deşeurile de metale neferoase. A fost dat destul de clar poruncă Ministerului, dimp de o săptămână de zile să fie redactat documentul şi dat Guvernului, pentru a fi emis. Nu s-a întâmplat aceasta. De aceea a fost nevoiţi să aprobăm aşa o decizie, ca să fie clar şi pentru domnul Badâr şi pentru toţi ceilalţi că asta e o problemă şi Guvernul nu are de gând să se joace cu asemenea lucruri. Noi ştim destul de bine, ce înseamnă furturile deşeurilor de metale neferoase, ştim destul de bine, cât de greu această decizie a fost aprobată, nu pentru aceea, ca un funcţionar de stat să nu îndeplinească porunca Guvernului.”

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG