Linkuri accesibilitate

21.03 - Chișinău: Stadiul tratativelor despre dubla cetățenie


Urmează să se stabilească ce formă vor lua înţelegerile, care vor determina statutul juridic al persoanelor ce posedă dublă cetăţenie.



21 martie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Stadiul tratativelor despre dubla cetățenie.

Dan Ionescu: Înainte de a trece la subiectele anunţate, să notăm, că astăzi directorul general al companiei Moldova-gaz, Mihai Lesnic, a anunţat, că marele concern rus Gazprom a decis să acorde Republicii Moldova o păsuire, până la data de 10 aprilie, pentru a-şi achita datoriile curente, mai precis acelea făcute până la data de 15 martie curent. Acestea s-au ridicat, potrivit lui Lesnic, la opt milioane de dolari, în care sunt incluse patru milioane datorate companiei Energoimpex.

Cât despre datoriile acumulate după 15 martie, Gazprom-ul oferă Chişinăului cinci zile suplimentare, acestea putând fi, deci, achitate până la 15 aprilie. În legătură cu datoriile Republicii Moldova către Gazprom, ziarul moscovit Izvestia, din 21 martie, publică un articol întitulat „Nu este bine să te porţi rău cu cei mici”. Autorul este de părere, că în ultima vreme, Moldova a fost folosită pentru a experimenta noul curs dur, pe care Rusia a decis să-l adopte faţă de ţările, care nu-şi achită datoriile pentru livrări de resurse energetice.
Şi acum să trecem la temele zilei.

La Chişinău, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a făcut unele precizări, privind stadiul tratativelor cu Bucureştiul, privitoare la dubla cetăţenie. Mai multe de la Radu Benea
.

Şeful Direcţiei mass media şi cultură a Ministerului Afacerilor Externe, Iurie Vition, a făcut astăzi, în cadrul unui briefing, bilanţul vizitei făcute la Bucureşti a unui grup de experţi, care au negociat cu partea română problema dublei cetăţenii şi a circulaţiei persoanelor din cele două state. Vition a menţionat că dialogul a decurs într-o atmosferă sinceră şi deschisă, constatându-se că există mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, care deţin ilegal şi cetăţenie română.

Iurie Vition: „Într-un dialog sincer şi deschis a fost abordată problema, care constă în faptul, că cetăţenii Republicii Moldova adoptă cetăţenia României. A avut loc prima rundă de negocieri, această primă rundă va fi urmată de altele. În cadrul acestor tratative urmează să se stabilească ce formă vor lua înţelegerile, care vor determina statutul juridic al persoanelor ce posedă dublă cetăţenie, stabilind volumul, drepturile şi obligaţiile cetăţenilor menţionaţi în raport cu fiecare stat aparte.”

Să menţionăm că într-un interviu, acordat recent postului nostru de radio, şeful aparatului prezidenţial, Mihai Petrache, spunea că a fost elaborat un proiect de acord-tip privind dubla cetăţenie, care va fi negociat în detaliu nu numai cu România, ci şi cu Rusia, Israel, Bulgaria. Proiectul propune ca cetăţenia de bază să fie a statului, în care persoana îşi are domiciliul permanent. Aceasta ar însemna, că persoana respectivă va îndeplini anumite obligaţii, în primul rând, faţă de acest stat, cum ar fi plata impozitelor, satisfacerea serviciului militar, etc.

În cadrul briefingului de la Externe, Iurie Vition a fost solicitat să comunice propunerile făcute de către experţii moldoveni la prima rundă de negocieri. Vition a răspuns că acestea, deocamdată, nu pot fi date publicităţii, dat fiind faptul, că tratativele se află într-un stadiu incipient. Cît priveşte chestiunea trecerii frontierii de către cetăţenii celor două state, Vition a menţionat: „S-a concluzionat, că cetăţenii ambelor state vor călători şi în continuare în baza documentelor, buletinelor de identitate, sau alte acte eliberate de autorităţile competente ale celor două ţări, documente de identitate, prevăzute de Acordul interguvernamental privind călătoriile reciproce ale cetăţenilor, semnat la Bucureşti, în data de 29 august 1991.”

Iurie Vition a oferit şi detalii privind vizita oficială, pe care ministrul de Externe, Nicolae Tăbăcaru, o va întreprinde la Bucureşti în intervalul 23-24 martie, la invitaţia omologului său Petre Roman. Scopul declarat al vizitei este evaluarea stadiului actual al relaţiei bilaterale şi a perspectivei aprofundării lor. Vor fi examinate aspecte legate de colaborarea în cadrul organismelor internaţionale, Uniunea Europeană, OSCE, precum şi alte probleme de interes reciproc.

La acest din urmă capitol, Vition a menţionat că chestiunea privind cetăţenia dublă va fi abordată de cei doi miniştri în mod separat: „Negocierile privind problema dubla cetăţenie se vor derula într-un cadru separat, să zicem aşa. Am menţionat, deja, a avut loc prima rundă de negocieri. Deci această întrevedere poate fi determinată drept o primă treaptă, în cadrul căreea au fost stabilite poziţiile părţilor. Urmează să fie negociată problema şi să să stabilească forma pe care o vor lua deciziile.”

Întrebat dacă în cadrul negocierilor partea moldoveană va cere din nou să i se pună la dispoziţie listele cetăţenilor Republicii Moldova, care deţin ilegal cetăţenia României, Iurie Vition a răspuns că şi acest aspect va fi abordat: „Aceste negocieri privind problema cu care se confruntă Republica Moldova în prezent, este o problemă în curs de examinare şi ea va fi examinată în cadrul vizitei domnului Tăbăcaru la Bucureşti, însă acesta este un detaliu, privind schimbul de informaţii privind dubla cetăţenie.”

În cadrul aceluiaşi briefing, şeful mass media a mai comunicat că ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Emil Ciobu, a avut o întrevedere cu preşedintele Partidului Democraţiei Sociale, Ion Iliescu, la soclicitarea acestuia din urmă. Potrivit unei note informative a Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, în cadrul întrevederii „au fost evaluate elementele ce constituie baza cooperării moldo-române şi luate în dezbatere modalităţile de eficientizare a dialogului dintre Republica Moldova şi România, în perspectiva integrării graduale în Uniunea Europeană.”

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Mijloacele de informare ruse urmăresc cu atenţie desfăşurările din Republica Moldova legate de dubla cetăţenie. Ziarul moscovit Sevodnea de marţi titrează: „Chişinăul se orientează spre România”. În relatare este vorba atât de cozile din faţa Consulatului român pentru obţinerea cetăţeniei române, cât şi despre congresul de duminica trecută al nou-înfiinţatei Mişcări a salvării naţionale, care s-a pronunţat în favoarea uniunii cu România. Asemenea evoluţii, crede autoarea Svetlana Gamova, nu pot decât să influenţeze negativ actualele negocieri de la Kiev privitoare la definirea statutului Transnistriei. Autoarea îl citează, în acest context, pe preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Grigore Maracuţa: „Nu au decât să plănuiască integrarea în România, la rândul nostru noi plănuim integrarea în Rusia, sau în Ucraina.”
XS
SM
MD
LG