Linkuri accesibilitate

Vulnerabilitatea familiilor în care se nasc tripleți


Valentina Buliga și familia Guțu
Valentina Buliga și familia Guțu

Familiile cu gemeni şi tripleţi din RM se confruntă cu probleme insolubile, fapt confirmat şi de un apel al Ministrului Muncii Valentina Buliga

Familia Guţu din satul Opaci, raionul Căuşeni care creşte şi educă tripleţi, pînă nu demult a locuit în casa părinţilor unde se adunaseră 7 persoane într-o cameră. De 4 luni stă într-o casă închiriată de la nişte consăteni plecaţi la muncă în Italia. Acum este însă nevoită să-şi caute alt adăpost pentru că familia plecată în străinătate vrea să-şi vîndă locuinţa. Mama tripleţilor, Ludmila Guţu, este disperată.

Ludmila Guţu: „Sîntem în drum cu dînşii, nu avem unde să ne ducem, nu avem pe nimeni cine să ne ajute. Părinţii lui sînt în vîrstă, nu pot să ne ajute. Neavînd casă, neavînd nimic nu avem nimic absolut, nici măcar o găină ca să poată face un ou ca să hrănim copiii ăştia. De la naştere tata n-o mai plecat la lucru nicăieri, eu tot nu pot să lucrez, stăm cu dînşii acasă şi îi creştem.”

Ca să-şi hrănească copiii pînă la 1 an, părinţii au fost ajutaţi de autorităţile locale. Doar pentru hrana specială familia Guţu avea nevoie lunar de 5-6000 de lei, în timp ce nu avea niciun venit în afară de alocaţiile modeste de la stat.

Ludmila Guţu: „Am primit alocaţia la naştere cîte 1200 lei pentru fiecare copil, pe urmă am făcut o anchetă socială şi am primit jumătate de an cîte 492 de lei şi atît. Acuma la moment indemnizaţia pe copii am primit cîte 150 de lei pînă la 1 an jumătate, după 1 an jumătate nu primim absolut nimic, suma noastră este zero.”

Valentina Buliga
Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei Valentina Buliga explică că familia nu primeşte alocaţii în continuare pentru că mama nu era angajată în serviciu pînă la naştere şi nu a plătit contribuţii la fondul de asigurări sociale, dar familia poate pretinde la ajutor social. Autorităţile care s-au sesizat susţin că altfel nu au cum să ajute aceste familii în situaţii de risc, după cum s-a exprimat Ministrul Muncii, din motiv că legislaţia statului nu conţine nicio prevedere în ce priveşte familiile cu gemeni sau tripleţi.

Valentina Buliga: “Legislaţia nu prevede care este suportul statului în astfel de cazuri. Familiile cu tripleţi, familiile cu gemeni chiar, merită să aibă un statut deosebit, de intervenţie, de servicii oferite acestor familii. În cazul lor ei nu muncesc nici unul şi au stat împreună, dar sînt cazuri cînd tatăl munceşte, trebuie să rămînă mama singură. Atunci trebuie să intervină Direcţia Protecţia Copilului, comunitatea să vină să-i ajute”.

Reprezentantul Fondului ONU pentru Populaţie în Moldova Boris Gîlcă susţine că familiile cu gemeni şi tripleţi sînt dezavantajate, asta în timp ce natalitatea în republică continuă să fie joasă şi statul s-a obligat să încurajeze familiile să nască mai mulţi copii.

Boris Gîlcă: “A avea trei copii în familie înseamnă să devii vulnerabil chiar dacă eşti mai înstărit. Fiindcă, aţi auzit astăzi, care sînt costurile numai pentru hrana artificală. Este imposibil chiar pentru o familie cu venit mediu şi mai sporit să asigure cît de cît un trai decent şi o asigurare minimă pentru copii”.

De remarcat că Registrul de Stat al Populaţiei nu deţine numărul familiilor cu gemeni sau tripleţi care locuiesc în RM.
Previous Next

XS
SM
MD
LG