Linkuri accesibilitate

„Pe drumul Învierii” - expoziție dedicată prigonirii creștinilor de către comuniști


„Venim cu gândul de a nu ne lăsa niciodată înfrânţi. Nu avem voie să ne speriem pentru că Hristos a Înviat”


În această săptămână, biblioteca municipală Onisifor Ghibu găzduieşte expoziţia foto-documentară „Pe drumul Învierii”, dedicată prigonirilor la care au fost supuşi credincioşii în perioada comunismului sovietic.

Expoziţia, organizată de Asociaţia Studenţilor Creştini-Ortodocşi Români din Republica Moldova, îi prezintă pe şase martiri care în perioada sovietică au fost întemniţaţi sau urmăriţi de securitate pentru că-l elogiau pe Hristos. Fotografiile şi documentele care demonstrează chinurile la care au fost supuşi credincioşii au fost colectate de la familiile celor evocaţi, dar şi din arhivele securităţii, spune Claudiu Târziu, directorul revistei de cultură creştină din România, ROST.

Claudiu Târziu: „Ei erau personalităţi deja în momentul în care au fost închişi sau se aflau în anumite poziţii prin care puteau influenţa oameni. Ei pentru credinţa lor au fost în stare să facă totul şi să moară pînă la urmă. Credinţa le-a dat curajul să înfrunte un sistem care altminteri era înfiorător, nu puteai să te opui dacă erai raţional”.

Claudiu Târziu spune că în perioada sovietică ar fi fost prigoniţi peste două mii de preoţi, printre ei şi Valeriu Gafencu, născut în Basarabia în 1921.

Claudiu Târziu: „El a fost arestat ca student, a trecut prin mai multe închisori şi a murit bolnav de TBC la spitalul penitenciar Târgu-Ocna, impropriu fiind spus spital pentru că nu te duceai acolo să te însănătoşeşti, ci să mori, dacă erai deţinut politic. El a făcut imposibilă reeducarea la Târgu-Ocna, reeducarea o citiţi cu ghilimelele de rigoare, pentru că era o modalitate prin care nu numai că ţi-l scoteau pe Hristos din suflet prin bătaie, ci te făceau să te întorci împotriva fraţilor tăi şi să-i baţi la rândul tău şi să-i umileşti”.

Profesoara de istorie Corina Lungu zice că a venit la expoziţie mânată de curiozitatea de a cunoaşte trecutul.

Corina Lungu: „Noi până acum nu am cunoscut nişte faţete: cine până la urmă au fost cei care ne-au apărat prin viaţa lor, prin activitatea lor ziua de astăzi. Important este ca acel mesaj al eforturilor lor să ajungă până la generaţia în creştere. Ar fi un păcat să nu cunoaştem care au fost cei care au ţinut în perioada dată aprinsă candela credinţei”.

Ieromonahul Teofan Popescu de la mănăstirea Putna a ţinut şi o prelegere cu ocazia inaugurării expoziţiei „Pe drumul Invierii” la Chişinău.

Ieromonahul Teofan Popescu: „Doar se ştie lucrul acesta: că au fost o grămadă de oameni întemniţaţi pentru credinţa în Hristos în toate ţările care au trecut prin regimul comunist. Probabil ca la un moment dat o parte dintre aceştia să fie trecuţi în rândul sfinţilor, aşa cum este şi firesc. Deja există oameni care au evlavie la aceşti mărturisitori, bineînţeles că nu toţi cei care au fost în închisorile comuniste automat sunt şi sfinţi şi mărturisitori. Sunt mărturii foarte clare, minuni care au avut loc, lucrurile sunt foarte evidente: avem mucenici din zilele noastre din timpul regimului comunist”.

Iată care este mesajul Ieromonahul Teofan Popescu pentru ascultătorii Europei Libere în ajunul sărbătorilor de Paşti: „Venim cu gândul de a nu ne lăsa niciodată înfrânţi şi să nu ne speriem că au fost tot felul de necazuri, sunt şi acum şi tot felul de încercări. Nu avem voie să ne speriem pentru că Hristos a Înviat. Asta să avem tot timpul în minte. Să ştiţi că un om care se străduieşte să fie cu Hristos nu mai este atât de afectat de ceea ce este în jurul lui şi învaţă să fie un luptător”.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG