Linkuri accesibilitate

Noi restricții la exporturile de vinuri în Rusia ?


Un embargo rus ar reduce șansele de supraviețuire ale sectorului viticol.


O informaţie plasată zilele trecute pe site-ul oficial al Rospotrebnadzor-ului anunţă descoperirea unei partide de 47 tone de vin moldovenesc neîmbuteliat care n-ar îndeplini cerinţele de securitate în loturile importate de compania moldovenească Lion-Gri. Informaţie care a fost urmată de o declaraţie citată de presa rusească în care medicul sanitar principal al Federaţiei Ruse, Ghenadie Onişenco, admite impunerea unor sancţiuni Moldovei în urma acestui fapt. Art putea urma un nou embargou? Întrebare la care a căutat răspuns Liliana Barbaroşie:

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, a spus Europei Libere că dacă autorităţile din Federaţia Rusă vor impune noi restricţii la importul de vin din Republica Moldova, aceasta ar fi cu siguranţă o măsură neproporţională: „Între ţările noastre există un acord de recunoaştere a certificatelor şi procedurilor. Normal ar fi ca dacă un agent economic a livrat producţie neconformă cu standardele ruseşti, asta nu înseamnă că trebuie săfie aplicate restricţii pentru toţi. Fiecare agent economic trebuie să răspundă pentru acţiunile sale. Aşa, cel puţin, se face în lumea civilizată.”

Cosarciuc mai spune că intenţionează să trimită pentru clarificări un grup de experţi în Federaţia Rusă şi a adresat deja în acest sens o solicitare Rospotrebnadzor-ului. Ministrul nu exclude că se va apela la o expertiză de laborator independentă în cazul în care va fi necesar.

Oprirea experturilor de vin moldovenesc spre Federaţia Rusă ar pune domeniul într-o situaţie extrem de dificilă, este de părere economistul de la Expert Grup, Alex Oprunenco potrivit căruia producătorii nu şi-au revenit după embargoul din 2006, iar criza economică de anul trecut a şubrezit şi mai mult potenţialul domeniului: „Unele companii au falimentat, altele au credite neplătite băncilor, fermierii care au vîndut strugurii companiilor vinicole nu şi-au primit banii. Situaţia este foarte dificilă şi un aventual embargou ar fi nefast pentru domeniu”.

Anunţul Rospotrebnadzor-ului urmat de declaraţiile medicului sanitar sef rus ar putea avea anumite valenţe politice, crede expertul: „Este simptomatic că acest lucru s-a întîmplat imediat după vizita la Chişinău a lui Şuvalov (vice-premierul rus), este curios că pe site se anunţă compania, iar declaraţia lui Oniscenco vizează toate companiile. Lucrurile acestea trezesc suspiciuni.”

Deşi Republica Moldova se află într-o situaţie facilitară datorită regimului de liber schimb cu UE, acesta este mai degrabă un avantaj teoretic, care nu poate fi valorificat pe deplin, din cauza diferenţelor încă prea mari dintre standardele de calitate locale şi cele europene.

Datoria vinificatorilor moldoveneşti faţă de băncile comerciale a atins cota de 1,6 miliarde de lei, ceea ce echivalează cu valoarea tuturor activelor acestor întreprinderi, stocurile de vinuri se ridica la 370 milioane de tone, sau aproape două recolte anuale, iar aproape jumătate din fabrici au ajuns în faliment.
Previous Next

XS
SM
MD
LG