Linkuri accesibilitate

Plângere la CEDO în dosarul Ernest Vardanean


Curtea Europeană pentru Drepturile Omului
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

Simultan procuratura Bender a deschis un dosar penal pe faptul privării ilegale de libertate a jurnalistului independent de la Tiraspol

Cazul lui Ernest Vardanean - jurnalistul independent de la Tiraspol arestat pe 7 aprilie de securitatea transnistreană sub acuzaţia de înaltă trădare - a ajuns în atenţia Curţii Europene a Drepturilor Omului. În lipsa oricăror căi efective de acces la justiţie în regiunea transnistreană, avocaţii lui Vardanean au depus, marţi, o plângere la CEDO, în care se reclamă privarea ilegală de libertate a jurnalistului şi violarea dreptului la libertatea de exprimare, ţinând cont că Ernest Vadanean, ca jurnalist, a exprimat de mai multe ori puncte de vedere critice la adresa autorităţilor Transnistriei. Şi tot astăzi a devenit cunoscut că Procuratura Bender, cea de sub jurisdicţia autorităţilor Republicii Moldova, a deschis un dosar penal pe faptul privării ilegale de libertate a jurnalistului.

Radu Benea a stat de vorbă cu Doina Ioana Străisteanu, unul din cei patru avocaţi de la organizaţia PromoLex care îi vor reprezenta pe Ernest Vardanean şi soţia sa, Irina, la CEDO.

Doina Ioana Străisteanu: „În plângerea către Curte se reclamă violarea dreptului la libertate şi siguranţă şi anume prin faptul că persoane private şi neîmputernicite l-au privat pe Ernest Vardanean de libertatea sa şi îl ţin în detenţie în locuri private, care nu fac parte din sistemul instituţiilor penitenciare a Republicii Moldova. De asemenea, reclamăm şi violarea dreptului la libertatea de exprimare, în legătură cu faptul că Ernest Vardanean este jurnalist şi a publicat sub pseudonime mai multe articole usturătoare pentru regimul, pentru grupul separatist din regiunea transnistreană. Avem dubii rezonabile în ceea ce priveşte învinuirea adusă lui Ernest Vardanean şi anume de „înaltă trădare de patrie”. Considerăm că acest grup separatist nu poate să-şi asume competenţa unei autorităţi de stat şi să înainteze astfel de învinuire. De aceea, solicităm eliberarea lui necondiţionată, acces la el pentru noi, avocaţii, acces la care nu am avut până în prezent”.

Europa Liberă: Astăzi, Procuratura generală a anunţat că procuratura Bender a deschis un dosar penal pe faptul privării ilegale de libertate a lui Ernest Vardanean. S-a făcut acest lucru la solicitarea rudelor? Aveţi amănunte în legătură cu acest fapt?

Doina Ioana Străisteanu
: „Irina Vardanean, soţia lui Ernest Vardanean, a depus o plângere pe faptul reţinerii soţului său imediat a doua zi după ce acesta a fost reţinut. Noi ca avocaţi am intrat în dosar puţin mai târziu şi am adresat o plângere similară la 19 aprilie anul curent, din numele Irinei şi lui Ernest Vardanean, în care am solicitat, adevărat, să deschidă urmărirea penală pe faptul privării lui ilegale de libertate şi pe faptul asumării şi abuzării unei poziţii oficiale, cum sunt cea de procuror, anchetator, judecător şi altele a celor care activează actualmente în regiunea secesionistă Transnistria. Rezultatul, cu regret, nu-l avem, nici Irina Vardanean nu a fost încă informată, nici noi. Ne bucură faptul că a fost deschisă această urmărire penală”.

Europa Liberă: Cum credeţi că va evolua în continuare cauza lui Ernest Vardanean, ţinând cont că nu aveţi acces la justiţie în regiunea transnistreană ? Va fi pledată numai de avocatrul desemnat din oficiu?

Doina Ioana Străisteanu
: „Nu este o situaţie simplă, deloc. Noi lucrăm cu avocaţii în regiune. Pe dosarul lui Ernest Vardanean este depus mandatul colegului meu Alexandru Postică, care va fi înştiinţat de avocatul local de fiecare dată când va fi numită o şedinţă de judecată şi la care vom participa şi noi, avocaţii din Republica Moldova. De ce nu este o situaţie simplă? Pentru că participarea la şedinţele judiciare din regiunea transnistreană nu asigură faptul că ni se va permite să argumentăm poziţia clientului nostru Ernest Vardanean. Cu toate acestea, minimul pe care noi sperăm să-l obţinem cu adresarea la CEDO este o recunoaştere a violărilor la care a fost supus Ernest Vardanean.

Şi în cazul în care nu obţinem să fie eliberat de către însuşi grupul separatist şi se va întâmpla o condamnare, vom cere insistent transferarea lui Ernest Vardanean întru „ispăşirea pedepsei” pe teritoriul Moldovei. Cu alte cuvinte, dacă nu-l putem scoate nici cu eforturile Curţii Europene de sub învinuire şi se întâmplă o eventuală condamnare, vom cere autorităţilor moldoveneşti să-l transfere într-o instituţie penitenciară din teritoriul Republicii Moldova, iar aici deja va fi eliberat pentru că însăşi componenţa de infracţiune nu a avut loc”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG