Linkuri accesibilitate

26.04 - București: Adoptarea bugetului de stat


Odată cu majorarea salariilor, Parlamentul a aprobat şi mai multe facilităţi pentru întreprinderile mici şi mijlocii.


26 aprilie 2000

Actualitatea românească
. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Sabina Fati).

Adoptarea bugetului de stat.

„Avem buget !” –cele mai importante ţinte sunt o rată a inflaţiei de 27 la sută, un deficit bugetar consolidat de 3 la sută şi o creştere economică de 1,3 la sută. Odată cu adoptarea bugetului, ministrul de finanţe Decebal Traian Remeş se declară încrezător şi că negocierile cu FMI se vor încheia cu un succes.

Optimism împărtăşit şi de Adrian Vasilescu, consilier al primului ministru, cu care a stat de vorbă Europa Liberă: „Majorarea salariilor parlamentarilor” – este de părere Vasilescu – „nu are nici o influenţă asupra deficitului bugetar. Nu este o chestiune economică”.

Odată cu majorarea salariilor, Parlamentul a aprobat şi mai multe facilităţi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, ambele decizii neagreate de FMI.

Cât priveşte facilităţile, arată Vasilescu, sunt numai „două mari şi late. Toată povestea asta înseamnă sub 300 de miliarde de lei ţi s-a găsit deja soluţia care înseamnă vreo 500 de miliarde la buget din taxe de licenţă”.

Mulţi analişti sunt de părere că FMI ar putea trece cu vederea, pentru un timp, depăşirea limitei de 3 la sută pentru deficitul bugetar. Valentin Negoiţă, directorul săptămânalului Capital: „Nu cred că ne vom pastra în limitele stabilite de buget pentru că nu văd de unde ar veni veniturile mult aşteptate. Cu privatizările ştim cum merge, cu investiţiile nu merge..., mai ales într-un an electoral şi alte speranţe de împrumuturi si ajutoare din afară nu prea sunt”.

”(...) Cu toate acestea, s-ar putea ca acordul cu FMI să fie prelungit, pentru că este vorba de o decizie strategică, mai este de părere Valentin Negoiţă, de la revista Capital.
XS
SM
MD
LG