Linkuri accesibilitate

Au adus consultările de la Strasbourg o soluție de depășire a crizei?


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu: „Comisia juridică trebuie să se întrunească să vedem dacă elaborăm un nou proiect sau mergem pe unul din cele două existente”


Într-un scurt briefing susţinut la aeroport imediat dupa revenirea de la Strasbourg, preşedintele interimar Mihai Ghimpu, desi a evitat să vorbească despre referendumul pe care îl considera pînă nu demult singura soluţie de depăşire a crizei constituţionale, totusi a lasat sa se inteleaga ca acest as ar mai putea fi in joc.

Mihai Ghimpu: „În discuţiile cu preşedintele Comisiei de la Veneţia am ajuns la concluzia că în caz că parlamentul nu ia nici o decizie în privinţa celor două proiecte, înaintate de PCRM şi Alianţa pentru Integrare Europeană, noi revenim la discuţie să căutam calea de depăşire a crizei constituţionale, care se transformă deja în una politico-constituţională. Ş-acuma, comisia parlamentară trebuie să se convoace de-ndată şi să găsească consensul cu fracţiunea comuniştilor – elaborăm un nou proiect sau mergem pe unul din cele două. Dacă nu reuşim, revenim la discuţia cu Comisia de la Veneţia şi atunci vom vedea ce facem cu alegerile.”

Ghimpu a refuzat să anunţe termenul limita pentru concilierea celor două tabere.

Iată însă ce crede despre asta comunistul Grigore Petrenco: „Timpul trece şi dacă noi nu luăm o decizie zilele acestea, nu ne vom încadra în termenul rezonabil de desfăşurare a alegerilor anticipate despre care vorbeşte Comisia de la Veneţia”.

Europa Liberă: Asta cînd ar fi?

Grigore Petrenco: „Trei luni, maximum şase de la data cînd trebuie dizolvat Parlamentul. Parlamentul trebuie dizolvat pe 16 iunie. Asta înseamnă că alegerile trebuie să aibă loc pînă la sfîrşitul acestui an.”

Cum ambele părţi se declară din nou hotărîte să se aşeze la masa negocierilor în cadrul unei comisii de conciliere, expertii se intreaba ce concesii ar fi gata sa accepte comuniştii pe de o parte şi alianţa pe de alta. Deocamdată ambii protagonisti îşi apără cu inversunare proiectele.

Din nou Grigore Petrenco: „Deocamdată, proiectul nostru este cel care corespunde recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi simplifică procedura de alegere a şefului statului.”

Iată replica alianţei, formulată pentru Europa Liberă de democratul Marian Lupu: „Cu ce este mai prost proiecul nostru, de a reveni la alegerea directă a şefului statului faţă de formula de la 61 la 52. Proiectul nostru este mai reuşit în contextul unui sistem politic echilibrat”.

Europa Liberă: Deci nu sunteţi dispuşi să cedaţi?

Marian Lupu: „Noi suntem dispuşi să discutăm.”

L-am întrebat şi pe ministrul Justiţiei, liberal-democratul Alexandru Tănase care a participat la discuţiile de ieri cu expertii de la Comisia de la Veneţia, ce marja de manevră mai are clasa politică de la Chişinău.

Alexandru Tănase: „Eu l-am întrebat direct pe preşedintele Comisiei de la Veneţia care va fi poziţia sa faţă de modificarea art. 78 prin referendum, în caz că nu se reuşeşte în Parlament. Mi-a spus deschis – negativă. Acest răspuns nu mai lasă loc de întrepretări.”

Prin urmare, dacă recomandările europenilor vor fi preluate drept un imperativ, referendumul nu mai poate fi considerat o cale posibila de depăşire a crizei, aşa cum sperau unele componente ale alianţei pînă la întîlnirea de la Strasbourg. Aşadar, rămîn două opţiuni – fie articolul 78 se modifică în Parlament cu voturile alianţei şi comuniştilor în urma unui compromis politic din ambele părţi, fie clasa politică intră în anticipate fără a modifica Constituţia. Dupa care va interveni riscul de a se repeta imposibilitatea alegerii sefului de stat de viitorul corp de legislatori. Si iar din nou pe-aceeasi cale, cum spune un cintec.
Previous Next

XS
SM
MD
LG