Linkuri accesibilitate

8.05 - Chișinău: Portugalia sprijină admiterea Moldovei în Pactul de stabilitate


Imagine din Lisabona
Imagine din Lisabona

Oleg Ungureanu: „Sunt reticenţe, aş spune, nu de ordin geopolitic, ci unele probleme legate de soluţionarea conflictului transnistrean, retragerea trupelor ruse”.


8 mai 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Portugalia sprijină admiterea Moldovei în Pactul de stabilitate.

Edgar Șelaru: Portugalia, care deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene, a trimis un răspuns favorabil, în urma unui demers, venit de la Chişinău, privind admiterea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline în Pactul de stabilitate pentru Europa de Sud-Est. Care sunt acum perspectivele pentru realizarea acestui obiectiv, căruia Chişinăul îi acordă o deosebită importanţă politiciă? Corespondentul nostru Radu Benea a stat de vorbă cu şeful Direcţiei pentru integrare europeană din Ministerul de Externe, Oleg Ungureanu, şi ne informează
.

Portugalia, ţară care deţine preşedinţia în Uniunea Europeană, va continua să acorde tot sprijinul Republicii Moldova în aspiraţiile acestea de a deveni membru cu drepturi depline al Pactului de stabilitate pentru Europa de Sud-Est. Acest mesaj pozitiv se conţine într-o scrisoare de răspuns, la un demers făcut în acest sens de Comitetul de cooperare parlamentară Republica Moldova-Uniunea Europeană.

În scrisoarea de răspuns, semnată de Francisco Sinista da Costa, secretarul portughez pentru probleme europene, se spune că problema abordată „este într-adevăr de o importanţă deosebită. Considerăm esenţial ca Republica Moldova să poată beneficia de sprijinul acestei iniţiative. Poziţia noastră rămâne neschimbată şi preşedinţia portugheză va continua în acelaşi sens”, se mai spune în scrisoarea înaltului demnitar portughez.

Să precizăm, că în prezent Republica Moldova deţine în Pactul de stabilitate numai statutul de observator. Autorităţile de la Chişinău, încă de la lansarea acestei iniţiative regionale, şi-au propus drept o prioritate pe termen scurt obţinerea calităţii de membru cu drepturi depline al Pactului, anunţând că obiectivul urmărit este, în primul rând, unul de ordin politic. Aceasta pentru perspectivele pe care le deschide Pactul de stabilitate ţărilor membre în vederea admiterii lor în Uniunea Europeană.

Legat de şansele Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al acestei iniţiative regionale, şeful Direcţiei generale integrare europeană a Ministerului Afacerilor Externe, Oleg Ungureanu, a menţionat sprijinul, exprimat în acest sens, de către preşedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, coordonatorul special al Pactului de stabilitate Bodo Hombach, din partea Statelor Unite ale Americii şi al unor ţări membre ale Uniunii Europene, precum şi prin recentele rezoluţii ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi Parlamentului European. Deocamdată există unele rezerve din partea unor ţări din cadrul Uniunii Europene, însă Ministerul moldovean de Externe este optimist în ceea ce priveşte şansele de aderare la Pact.

Oleg Ungureanu: „În primul rând, trebuie să fie un consens din partea ţărilor membre ale Uniunii Europen. Sperăm ca acesta să se contureze într-un viitor foarte apropiat. Deci, cum am spus, mai sunt unele reticenţe. Bodo Hombach ne-a promis, că va discuta cu Comisia Europeană la Bruxelles. De asemenea cu reprezentanţii ţărilor Uniunii Europene. De asemenea noi continuăm eforturile noastre diplomatice cu ţări importante din sânul Uniunii Europene. Va fi o oportunitate foarte bună, dacă aceasta s-ar putea materializa, de exemplu, pe parcursul preşedinţiei Franţei, în a doua jumătate a acestui an, ţinând cont de faptul că avem relaţii foarte bune cu Franţa. Preşedintele francez a efectuat, după cum ştiţi, şi o vizită oficială în Republica Moldova. Deci contăm foarte mult şi pe acest sprijin, pe sprijinul altor ţări importante, cum ar fi Germania, Marea Britanie.”

Oleg Ungureanu a declarat, însă, în ce priveşte aderarea la Pact ar putea exista şi o cale mai rapidă: „Dacă, de exemplu SECI, un alt organism subregional, ar fuziona cu una din Mesele rotunde ale Pactului de stabilitate, este vorba de Masa cu privire la reconstrucţia Balcanilor, masa numărul doi. În aşa fel, noi fiind membri la SECI, am putea să devenim în mod natural membru al Pactului de stabilitate.”

La întrebarea, ce rezerve au exprimat statele, care încă nu sprijină admiterea Republicii Moldova la Pact, oficialul de la Ministerul de Externe a menţionat: „Sunt reticenţe, eu aş spune, nu de ordin geopolitic, cel puţin aceasta este intuiţia noastră, ci unele probleme legate de soluţionarea conflictului transnistrean, retragerea trupelor ruse. Dar cred, că aici este nevoie, probabil, de o determinare şi o poziţie mai hotărâtă din partea Uniunii Europene. Pentru că un semnal pozitiv în acest sens din partea lor ar putea contribui şi la soluţionarea acestei probleme. Nu putem rămâne ostateci ai conflictului transnistrean. Moldova ar putea contribui la realizarea obiectivelor Pactului de stabilitate. Nu trebuie văzută Moldova doar ca donald d'oiro al acestor demersuri, pentru că, de exemplu, succesele în domeniul democratizării societăţii, în mod special, în domeniul rezolvării problemelor minorităţilor naţionale, chiar problema găgăuză, care şi-a găsit o soluţie, ar putea fi văzută ca o contribuţie la Pactul de stabilitate, o zonă în care persistă conflicte interetnice. Şi asta ar fi una din cele mai mari contribuţii, pe care ar putea aduce.”

În ce priveşte termenele unei eventuale admiteri a Republicii Moldova în Pactul de stabilitate, Oleg Ungureanu a spus: „În cazul în care ar fi o voinţă politică, aceasta poate fi materializată la unele mese regionale, sau reuniuni importante, care vor avea loc chiar luna viitoare, la nivel de miniştri de Externe, de exemplu. Totul depinde, în primul rând, de voinţa politică şi, probabil, de mecanismele inerente Uniunii Europene. Statele Unite la fel ne sprijină. În principiu, cred că aceasta s-ar putea realiza foarte repede”, conform șefului Direcţiei generale integrare europeană, Oleg Ungureanu.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG