Linkuri accesibilitate

Cannes 63 - avanpremieră


Tim Burton în fruntea juriului de anul acesta


Miercuri, pe 12 mai incepe editia din acest an a Festivalului International al Filmului de la Cannes, cel care ofera faimoasele Palmes d'Or. Juriul este pregatit, la fel si filmele selectate pentru aceasta competitie.

Juriul de anul acesta este condus de Tim Burton, regizorul filmului Alice in tara minunilor, ca sa amintesc numai ultimul sau film, plasat confortabil pe lista unora dintre cele mai vizionate din lume. Un artist complet, cu minunate carti de desene, cu o imaginatie ce pare fara de limite. Organizatorii festivalului spera ca prezenta sa ar putea aduce o nota cu totul neobisnuită in festival.

Vor fi ca de obicei, mai multe sectiuni – cea de filme de fictiune in competitie cuprinde 18 lung metraje, venite din 15 tări : Franta, Rusia, Coreea, Japonia, Mexic, Marea Britanie, etc. Singurul film american este thrillerul Fair Game, semnat de Doug Liman despre controvesatul caz al agentei CIA, Valerie Plame.

Rusia va fi prezenta prin filmul lui Nikita Mihalkov „Ars de soare”, seria a treia, si criticii de film asteapta o revelatie prin filmul de debut al ucranianului Serghei Loznitsa „Tu, bucuria mea”, povestea unui camionagiu rus.

Exista apoi sectiunea „Un certain regard”, cea in care, alaturi de filmul lui Jean Luc Godard, „Film Socialisme”, au fost selectate si doua filme romanesti – Cristi Puiu cu Aurora si Radu Muntean cu Marti, dupa Craciun.

In afara competitiei sunt programate „Wall Street, banii nu dorm niciodata”, semnat de Oliver Stone, un film despre criza financiară, rapacitate si... bani, si filmul cu care se va deschide miercuri seara festivalul „Robin Hood”, semnat de septuagenarul Ridley Scott cu Russel Crowe, care pare sa promita deja un fel de revenire la al sau Gladiator dar în varianta medievala. Tot in afara competitiei vor fi proiectate ultimul film al lui Woody Allen „You will meet a tall dark stranger” si ultimul film al georgianului Otar Iosseliani Chantrapas.

Tot in sectiunea speciala va fi prezentat filmul de 3 ore al lui Andrei Ujică „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”.

Anul acesta va exista si o sectiune de filme de scurt metraj, intre 15 si 20 de minute, în care au fost selectionate 9 pelicule care se constituie intr-o panorama a genurilor, de la documentare la fictiune si la filme de animatie. Cele 9 filme de scurt metraj vin din Franta, Israel, Brazil, Suedia, Australia, Chile, Cuba, Letonia si Argentina.

Festivalul de la Cannes, scriu criticii de film, nu va scapa nici anul asta de controverse si scandaluri – unul deja a avut loc – boicotarea festivalului de catre Italia, dupa ce ministrul culturii de la Roma a decretat că un film documentar despre cutremurul de anul trecut din Italia îsi bate joc de premierul Berlusconi. Al doilea scandal, ar putea sa fie determinat de prezentarea filmului lui Rachid Bouchareb „In afara legii” despre trecutul colonial al Frantei in Alger. Sunt anuntate proteste în ziua proiectiei.

„Pentru mine, ca regizor, nu exista nici un alt loc pe lume precum Cannes-ul. Pe timpul festivalului, singurul lucru care conteaza, este cinema-ul, spunea un fost presedinte al juriului, Quentin Tarantino. Iar cinefilii si tinerii regizori sau producatori care ar dori sa calce pe urmele lui Tarandino sau Tim Burton, au posibilitatea sa ia parte la orele de cinema. Anul acesta cu Marco Bellocchio care, într-un dialog cu Michel Ciment, va vorbi despre cum face film, despre rolul regizorului, despre problemele regizorului in fata actorilor si a camerei de luat vederi.

„Cred ca o lectie de cinema este folositoare numai daca este practica – „fa asta, fa ailaltă... pe platoul de filmare nu exista democratie sau egalitate: trebuie sa fie doar rigoare, interes, dragoste pentru meserie si... respect”; cam asta va încerca sa le spune Bellocchio celor care vor lua parte la orele sale de cinema, planificate pentru miercurea viitoare.
XS
SM
MD
LG