Linkuri accesibilitate

12.05 - București: Guvernul abrogă Legea presei din 1974


Clubul de presă este părere că nu e nevoie de o nouă lege a presei, care ar putea fi folosită pentru limitarea libertății de expresie.


12 mai 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Sabina Fati; corespondent: Radu Buşneag).

Guvernul abrogă Legea presei din 1974
.

La 10 ani de la căderea regimului comunist, guvernul a hotărât printr-o ordonanţă de urgenţă să abroge vechea lege a presei din 1974 ! Cu excepţia articolelor care reglementau dreptul la replică. Ordonanţa mai stabileşte că acţiunile în justiţie, în care se cer daune morale, sunt supuse plăţii unei cauţiuni, reprezentând 5 la sută din suma cerută.

De ce a fost abrogată legea atât de târziu ? Şi de ce s-a decis acum guvernul să limiteze, prin introducerea cauţiunii, posibilitatea de dare în judecată a jurnaliştilor ? Eugen Ovidiu Chirovici, director adjunct al Curierului Naţional se miră şi el de cât de târziu a venit abrogarea dar salută introducerea cauţiunii, care pare să vină în apărarea jurnaliştilor.

Mai este nevoie de o nouă lege a presei, care să definească statutul jurnalistului ? Eugen Ovidiu Chirovici nu crede că este nevoie de o nouă lege dar recunoaşte că şi între ziarişti există păreri divergente. Un cod comun, agreat la nivel de organizaţii ale branşei, ar fi suficient.

Clubul de presă, care reuneşte editorii şi redactorii şefi de asemenea de părere că nu este nevoie de o nouă lege a presei, care ar putea fi folosită de politicieni pentru a limita libertatea de expresie. În opinia Clubului, codul penal şi cel civil acordă toată protecţia necesară, atât jurnaliştilor cât şi celor care s-ar simţi lezaţi de jurnalişti.
XS
SM
MD
LG