Linkuri accesibilitate

Comisia pentru Studierea Regimului Totalitar Comunist - un act de demnitate politică și națională a guvernării democratice


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Nu Partidul Comuniștilor face obiectul central al activității Comisiei, ci regimul totalitar comunist din fosta Moldova Sovietică”


Gheorghe Cojocaru: Chestiunea compromisului între guvernarea actuală și opoziția comunistă pe marginea modificării articolului 78 din Constituție cu privire la modalitatea de alegere a șefului statului a adus în centrul atenției publice un subiect care nu părea să fi fost unul de maxim interes pentru liderii Partidului Comuniștilor – cu privire la Comisia pentru studierea și aprecierea regimului totalitar comunist din Republica Moldova, instituită prin decretul președintelui interimar, Mihai Ghimpu. Liderul comunist, Vladimir Voronin, a cerut desființarea acestei Comisii ca una din condițiile pentru reluarea dialogului cu Alianța pentru Integrare Europeană.

Europa Liberă: Ce l-a determinat pe Vladimir Voronin să revendice dizolvarea Comisiei abia acum?


Gheorghe Cojocaru: Să amintim aici că inițial liderii comuniști au luat peste picior constituirea acestei Comisii, apoi au instrumentat atacuri incalificabile la adresa unor membri ai Comisiei, pentru ca într-un final să ceară dizolvarea ei. Și aceasta în condițiile în care mandatul Comisiei prevede foarte clar că obiectul prioritar al cercetărilor sale este regimul totalitar comunist din fosta Republică sovietică Moldovenească.

Obiectivul ei este de a aproxima adevărul istoric legat de implantarea, evoluțiile și consecințele totalitarismului de tip sovietic asupra populației și acest adevăr așa după cum transpare din studiile efectuate de membrii Comisiei este, dincolo de lustrul triumfalist al epocii comuniste, unul tragic și dramatic și se prea poate că anume inapetența față de acest adevăr, după cum și încremenirea într-un concept istoric contrafăcut propagandistic stau la baza cereri liderului comunist de dizolvare a Comisiei.

Europa Liberă: Totuşi, liderul comuniştilor s-a arătat îngrijorat de efectele imediate ale activităţii comisiei, inviocînd eventualul pericol în care s-ar fi pomenit déjà simbolul tradițional comunist, secera și ciocanul, sau denumirea partidului…

Gheorghe Cojocaru: Nu știu ce efecte immediate sau aspecte concrete ale activității Comisiei ar putea deranja actualul Partid al Comuniștilor atât timp cât Comisia nu a făcut un bilanț al activității sale, dar, subliniez încă odată, nu Partidul Comuniștilor face obiectul central al activității sale, ci regimul totalitar comunist din fosta Moldova Sovietică. Secera și ciocanul este un simbol al totalitarismului comunist, un simbol care a compromis pretinsa unitate dintre muncitorii și țăranii sovietici, sub care s-au comis crime monstruoase și tocmai din această cauză forurile europene recomandă univoc înlăturarea simbolurilor totalitare. Oamenii simpli trebuie ajutați să conștientizeze acest lucru și acesta este unul din scoprile Comisiei.

Europa Liberă: Cum vedeți viitorul Comisiei pe care o conduceţi în condițiile în care, iată, opoziția comunistă este menulțumită și cere, ori chiar revendică, dizolvarea acesteia?

Gheorghe Cojocaru: Pentru mine este important ca această Comisie, constituirea căreia reprezintă un act de demnitate politică și națională al actualei guvernări democratice, să-și onoreze mandatul, să producă niște studii de calitate care să ajute societatea în efortul de reașezare civică și democratică, dar și în efortul de integrare solidă în familia europeană. De asemenea, va fi foarte important ca activitatea Comisiei să servească drept punct de plecare pentru noi proiecte care să aibă drept motiv realizarea unei reconcilieri civice în baza cunoașterii și asumării adevărului istoric.
Previous Next

XS
SM
MD
LG