Linkuri accesibilitate

18.05 - Chișinău: Legea referitoare la procedurile de modificare a Constituției


Ion Morei: „Dacă Constituţia este imperfectă, ea trebuie modificată, cât mai operativ posibil.”


18 mai 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Legea referitoare la procedurile de modificare a Constiției.

Dan Ionescu: Legislativul a adoptat astăzi Legea referitoare la procedurile de modificare a Constituţiei. Relatează Alexandru Eftode.

Deputaţii au adoptat astăzi Legea cu privire la iniţiativa populară de revizuire a Constituţiei şi au votat în unanimitate pentru completarea Regulamentului Parlamentului cu un nou capitol, care stabileşte procedura de modificare a Constituţiei de către organul legislativ. Deputaţii spun, că au nevoie de o procedura clară de revizuire a Legii supreme, înainte de a proceda la examinarea iniţiativei privind instaurarea regimului parlamentar de guvernare şi a celei referitoare la sporirea imputernicirilor Guvernului.

Noul capitol din Regulamentul Legislativului prevede înfiinţarea unei comisii parlamentare speciale pentru examinarea proiectelor de revizuire a Constituţiei, avizate în prealabil de Curtea Constituţională.
Dezbateri aprinse a provocat proiectul de lege privind iniţiativa populară de modificare a Constituţiei, Documentul stabileşte modalitatea de amendare a legii supreme, la iniţiativa exprimată prin semnături a cel puţin 200 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova.

Iniţiativa, pentru a putea fi supusă votului final al Parlamentului, urmează să parcurgă numeroase etape, într-o perioadă ce depăşeşte un an. Adoptării documentului s-au opus doar deputaţii independenţi, susţinători ai preşedintelui Petru Lucinschi.

Deputatul Ion Morei a declarat, că termenii, în care constituţia poate fi amendată prin iniţiativa populară, sunt prea mari, iar procedura prea sofisticată: „Noi, şi în acest caz Parlamentul, încercăm, prin diferite trucuri, să ignorăm într-un fel opinia poporului. Dacă Constituţia este imperfectă, ea trebuie modificată, cât mai operativ posibil.”

Morei consideră, că adoptarea acestei legi este o tentativă de a-l lipsi pe actualul şef al statului de posibilitatea de a institui prin referendum un sistem prezidenţial de guvernare. Solicitat de noi, Ion Morei a declarat: „Este unul din paşii, în şirul de tentative a Parlamentului, de a ignora voinţa poporului şi una din tentativele Parlamentului de a pune beţe în roate actualului preşedinte al ţării, în dorinţa sa de a inţia un referendum în vederea schimbării, revizuirii Legii fundamentale.”

Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, a spus că modificarea Consituţiei este o chestiune prea importantă, pentru a fi efectuată precipitat: „Este vorba de Legea fundamentală a statului. Nu putem să deschidem porţile fiecărui aventurier, ca să pună la încercare Constituţia. 200 de mii de semnături nu e atât de greu de strâns. În jumătate de an un activist, sindicalist de partid şi aşa mai departe poate să facă asta. Vă închipuiţi, ce se întâmplă, dacă în jumătate de an vin cu 5-6 iniţiative legislative?”

Totodată, deputaţii, care au votat pentru legea cu privire la iniţiativa populară de revizuire a Constituţiei, nu sunt de acord, că aceasta îl lipseşte pe şeful statului de posibilităţile de a instaura regimul prezidenţial de guvernare. Solicitat de noi, preşedintele Comisiei parlamentare juridice, Eugen Rusu, a declarat: „De fapt, s-a prevăzut reglementarea mecanismului de iniţiere de către cetăţeni şi nu de către şeful statului. Şeful statului are procedura respectivă, prevăzută de Cosntituţie şi el a folosit-o deja. Dar asta este cu totul altceva. Este o problemă, care ţine anume de mecanismul de iniţiere a revizuirii Constituţiei de către cetăţeni.”

Tot astăzi, Parlamentul a aprobat, în prima lectură, Proiectul de lege cu privire la participarea Republicii Moldova la operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii. Republica Moldova s-a angajat să participe la astfel de acţiuni încă în 1994, la momentul aderării la Programul Parteneriat pentru pace. Deputaţii comunişti s-au opus aprobării proiectului de lege, pe motiv că participarea militarilor moldoveni la operaţiunile de menţinere a păcii sub egida ONU sau a OSCE este de natură să apropie Chişinăul de structurile militare euro-atlantice, ceea ce, în opinia lor, ar însemna o sfidare a principiului neutralităţii, stipulat în Constituţie. Spre finalul şedinţei plenare de astăzi, deputaţii au examinat primele articole ale legii despre cetăţenie. Potrivit experţilor de la Preşedinţie, autorii acestei legi, documentul va soluţiona, între altele, problema dublei cetăţenii.

Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG