Linkuri accesibilitate

Scumpire cu peste 13% a gazelor naturale - reacție în lanț la agentul termic


Victor Parlicov (ANRE)
Victor Parlicov (ANRE)

ANRE justifică scumpirea cu majorarea prețului cerut de Gazprom - Asociația consumatorilor de energie protestează

Urmare a scumpirii din 1 aprilie a importurilor ruseşti, gazul se scumpeşte şi pentru consumatorii interni, prin decizia de astăzi a Agentiei Nationale pentru Reglementari in Energetica. Astfel, consumatorii casnici vor plăti cu 13,2 la sută mai mult dacă au un consum lunar sub de 30 de metri cubi de gaze şi cu 13,5 la sută mai mult dacă depăşesc baremul de 30 de metri cubi. Altfel spus, metrul cub de gaze se scumpeşte pentru consumatorii casnici cu peste 50 de bani. Majorarea este mai mică în cazul agenţilor economici, dar mai mare pentru centralele din Chişinău şi Bălţi care folosesc gaze la producerea energiei electrice şi termice. Aşa încât, gigacaloria se va scumpi în Chişinău cu 122 de lei şi cu 125 de lei la Bălţi. Ce va însemna această majorare?

Luate împreună, majorările de tarife la gaz şi căldură vor însemna pentru consumatori o scumpire a facturilor cu cîteva zeci de lei vara şi cu cîteva sute de lei iarna. Reprezentaţii autorităţii de reglementare, care motivează creşterea prin scumpirea importurilor de la 233 de dolari la 249 dolari pentru o mie de metri cubi, precum si prin diferenta de curs valutar, dau asigurări că populaţia va intra cu aceste tarife în anul 2011, fără a suporta şi alte scumpiri.

Directorul ANRE Victor Parlicov: „Noi am luat în consideraţie şi majorările preţului de achiziţie la gaze din trimestrul 3 şi 4. Noi vrem să nu mai majorăm pînă la sfîrşit de an. Altfel, ar trebui să mai majorăm o dată cu vreo 3 la sută şi apoi încă o dată.”

Asta explică doar de ce la o majorare a importurilor de 8 la sută, tarifele interne cresc cu tocmai 13-15 procente, susţine pe de altă parte Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei consumatorilor de energie. Totuşi, el crede creşterea nejustificată: „Nu văd nici o logică. Dacă preţul de procurare este de 3109 lei, CET-urilor se vinde cu 3600 lei, pe când consumatorilor casnici – cu 4500 lei, aproape cu 1000 de lei mai mare. Agenţii economici cu aproape 5000. Cine va activa?”

Iată însă replica lui Victor Parlicov: „Noi stabilim tarifele în funcţie de costuri. Mie tot nu-mi place că cresc costurile, dar asta vine de la Gazprom şi nu avem ce face cu asta. Cei care au vrut să verifice au avut o lună la dispoziţie. De ce n-au verificat? Noi am verificat şi totul e Ok. Nimeni din cei care critică nu aduc argumente că noi calculăm ceva incorect.”

Nemulţumite, sindicatele au anunţat că scumpirea va genera o nouă scădere a nivelului de trai din Republica Moldova. Vice-preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, Petru Chiriac: „Nu este bine. În jur de 40 la sută din bugetul familiar se va duce pentru acoperirea resurselor energetice. Ş-apoi, scumpirea va fi în lanţ – se vor scumpi serviciile, alimentele, alte produse. Trebuie să luăm în calcul şi starea populaţiei. Avem cel mai mic salariu în Europa. Dacă vor să facă rentabilitate Gazpromului, asta nu înseamnă că trebuie s-o facă de pe spinarea populaţiei.”

Premierul Vlad Filat a declarat ieri că veniturile bugetare în creştere vor permite Guvernului să compenseze cheltuielile populaţiei pentru scumpirea serviciilor. Executivul ar putea îndrepta pînă la sfărşit de an în aceste scopuri în jur de 120 mln. de lei, sumă convenită cu FMI.

În baza unui acord, al cărui putere juridică se încheie la 1 ianuarie 2011, Gazpromul scumpeşte trimestrial gazul livrat Republicii Moldova în funcţie de mai mulţi factori, de bază fiind fluctuaţiile preţului carburanţilor la bursele internaţionale. Unii experţi cred însă că majorarea tarifelor la servicii nu ar trebui să fie influenţată de preţul păcurii şi altor carburanţi pe piaţa externă.

Ultima scumpire a resurselor energetice a avut loc în luna ianuarie, atunci cînd tarifele pentru încălzire au crescut cu aproape 30 la sută, preţul pentru energie electrică - cu 20 la sută, iar gazele naturale - cu 14 procente. De această dată, scumpirea electricităţii a fost evitată din cauza preţului de achiziţie mai mic oferit de centrala electrică de la Dnestrovsk.
Previous Next

XS
SM
MD
LG