Linkuri accesibilitate

Cîrcotași și populiști - economiștii comuniști în opoziție


Igor Dodon și Zinaida Greceanii
Igor Dodon și Zinaida Greceanii

Zinaida Greceanii și Igor Dodon resping evaluarea FMI a perfomanței economice a guvernului și, invocînd datoria externă a statului, perorează despre spectrul crizei financiare din Grecia


Săptămîna trecută FMI evaluase drept pozitive eforturile guvernului de a restabili economia, prognozînd o creştere economică pentru Moldova de 2,5 la sută pe fondul scăderii deficitului bugetar, partidul de opoziţie al actualei guvernări spune însă că pe lîngă indicatorii cu trend pozitiv ar fi şi motive mari de îngrijorare care ar putea aduce Moldova în situaţia Greciei sau a României, ţări care s-au împrumutat excesiv. Iată ce argumente invocă partidul de opoziţie.

Creşterea încasărilor la buget, precum şi a exporturilor pe care s-au bazat experţii internaţionali n-ar fi, după părerea economiştilor din fosta guvernare, indicatori de performanţă. Fostul premier Zinaida Greceanîi spune că bugetul s-a mărit de pe urma deprecierii artificiale a leului, în primul rînd, în contul majorării de la 1 ianuarie a accizelor şi a impozitelor şi în mare parte din încasarea granturilor externe. În acelaşi timp, spune fostul premier, deficitul bugetar este mai mare decît în anul 2009 care a fost considerat cel mai afectat an de criză.

Zinaida Greceanîi: „De fapt, nici anul 2009, care s-a considerat cel mai afectat an de criză şi s-a vorbit foarte mult de acest deficit bugetar în 2009, şi atunci acest deficit a constituit 3,5 miliarde de lei. Iar acum, în primele 3 luni, deficitul bugetar este de 635 milioane de lei. Practic total acest deficit este asigurat din contul împrumuturilor externe. Împrumuturile externe în primele 3 luni au constituit 917 milioane de lei şi de fapt ele majoritatea au fost asigurate din acele mijloace primite de la organismele financiare internaţionale şi în special mijloacele primite de la FMI care totalmente au mers la consumul curent. N-au mers pentru proiecte investiţionale. Dumneavoastră cunoaşteţi la ce au ajuns statele care au împrumutat şi au consumat”.

Pe de altă parte, creşterea de 12% a exporturilor pe care a apreciat-o FMI, s-ar fi datorat, după cum spun comuniştii, creşterii de 50% din sectorul textilelor, care nu ar da valoare adăugată. Economiştii comunişti s-au referit şi la inflaţie, care, la părerea lor, ar putea depăşi prognozele celor de la guvernare, ajungînd la 13-14 la sută, în mare parte din cauza deprecierii leului. Fostul ministru al economiei Igor Dodon a invocat şi alţi indicatori care ar trezi îngrijorări.

Igor Dodon: „Semnificativ, cu 45 %, a crescut datoria externă a statului. Şi ajungem foarte rapid, cu aşa tempouri, la situaţia Greciei, Spaniei, Italiei şi altor ţări din UE în care, cunoaşteţi, apar noi focare. În primele trei luni ale anului current, atunci cînd cineva din guvernanţi spune că noi am ieşit din criză, investiţiile în capital fix în RM au scăzut cu peste 23%. Anul 2009, cînd practic în primele trei luni investiţii nu erau pentru că toţi mergeau în campania electorală, arată mai bine chiar decît anul acesta, cînd unii spun că am ieşit din criză. Anul acesta noi avem cu 23% mai puţin decît în anul precedent. Este un indiciu care ne arată destul de clar că situaţia merge spre rău, nu spre bine”.

Opozanţii puterii spun că mai degrabă ar fi vorba despre o stagnare profundă decît o ieşire din criză, aşa cum apreciase situaţia economică a statului experţii FMI.
Previous Next

XS
SM
MD
LG