Linkuri accesibilitate

Mondiale de gentlemani? Lordul se îndoieşte


Suspiciunile legate de corupţia profundă a imperiului FIFA continuă

O singură noutate esenţială înainte de fianla Ligii Campionilor. Sîmbătă, la Madrid, Bayern Munchen va intra în teren, împotriva lui Inter Milano, fără Frank Ribery. Curtea de arbitraj sportiv interanţional a menţinut suspendarea lui Ribery care fusese eliminat în semfinala cu Lyon. Cartonaşul roşu primit de Ribery a fost, într-adevăr, discutabil dar ridicarea suspendării ar fi fost nu mai puţin discutabilă şi judecătorii au decis să păstreze echilibrul înaintea finalei.

Chiar fără Ribery, Bayern porneşte cu 50% şanse. Inter, deţinătoarea celeilalte jumătăţi, vine după o dublă istorică în Italia unde a cîştigat Campionatul şi Cupa. Atuul italian rămîne capacitatea tactică fenomenală a antrenorului Jose Mourinho. Inter speră într-o nouă zi mare a lui Mourinho, adică într-o reţetă care să anihileze Bayern, după ce a scos din joc Barcelona. Din acest motiv, aşteptările sînt înaintea finalei un pic atipice. Nimeni nu mizează pe spectacol, ci anticipează un duel de inteligenţă tactică. Inter rămîne, fracţional, favorită dar finala e deschisă.

Elementul de şoc al acestei săptămîni s-a produs departe de Liga Campionilor şi a angajat într-un fel foarte dubios aproapiata Cupă Mondială. Preşedintele Federaţiei de fotbal engleze, Lordul Triesman a demisionat sec, duminică, după ce un ziar a reprodus o conversaţie înregistrată a Preşedintelui cu o confidentă apropiată sau mai mult decît apropiată. Lordul Triesman spune în înregistrare lucruri care de care mai interesante. Însă perla conversaţiei sînt cîteva considerente ale Preşedintelui Federaţiei asupra lumii de la vîrful fotbalului interanţional. Lord Triesman spune că au apărut informaţii după care Spania şi Rusia au ajuns la o înţelegere. Astfel, Spania ar urma să mituaiscă arbitrii la Cupa Mondială, iar Rusia şi-ar oferi ajutorul. În schimbul cooperării, Spania ar urma să îşi retragă, la un moment dat, candidatura la organizarea Cupei Mondiale din 2018. În aceste condiţi, candidatura Rusiei ar avea enorm de cîştigat şi ar putea decide organizatoarea Cupei Mondiale 2018. Lordul Triesman a demisionat după publicarea înregistrării, fără să retragă însă afirmaţiile senzaţionale. Rusia şi Spania au dezminţit, aşa cum era de aşteptat. FIFA a anunţat o anchetă care nu va urmări, însă, să verifice adevărul spuselor lui Triesman, ci va cerceta situaţia în care se află candidatura Angliei la Cupa Mondială 2018, după faimoasele declaraţii publicate în presa engleză.

Ce e clar de pe acum e că proiectul englez s-a prăbuşit. Însă afacerea lasă în urmă o serie lungă de neclarităţi şi suspiciuni pe care FIFA nu s-a grăbit să le înlăture. Declaraţiile în care Triesman sugerează că lumea de vîrf a fotbalului european joacă în secret combinaţii extraordinare, nu sînt chiar neplauzibile. În fond, Cupa Mondială din 2002 a rămas în istorie pentru calitatea revoltătoare a arbitrajelor, Şeful Comisiei care face delegările de arbitrii la Cupa Mondială 2010 e spaniol, iar calificarea Franţei la Mondiale a fost decisă de o fraudă de arbitraj mai mult decît vizbilă. Triesman şi-a încheiat cariera în fotbal. Suspiciunile legate de corupţia profundă a imperiului FIFA continuă.
XS
SM
MD
LG