Linkuri accesibilitate

24.05 - București: Cazul Costea si alte ramificaţii româneşti


Trei rechizitorii, întocmite de Procuratura Generală, ar putea reprezenta „ramificaţiile” româneşti ale cazului Costea. Toate trei, duc la Bancorex şi la fostul preşedinte ale acestei bănci, Răzvan Temeşan.


24 mai 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Sabina Fati)

Cazul Costea si alte ramificaţii româneşti.

Europa liberă a prezentat în premieră trei rechizitorii, întocmite de Procuratura Generală, care ar putea reprezenta „ramificaţiile” româneşti ale cazului Costea. Toate trei, duc la Bancorex şi la fostul preşedinte ale acestei bănci, Răzvan Temeşan.

Multe din informaţiile aflate în cele trei rechizitorii se află acum şi în dosarul întocmit de magistraţii francezi, după ce au părăsit România (scandalul Adrian Costea a izbucnit prin deschiderea unei anchete în Franaţa).

Temeşan este acuzat de abuz în serviciu, contra intereselor publice. În dosarul albumului „Eterna şi fascinanta Românie”, conform rechizitoriului, Razvan Temeşan a încheiat ilegal contractul de sponsorizare a secretariatului general al guvernului (care a plătit pentru tipărirea albumului, de Adrian Costea în Franţa). Sponsorizarea a fost a aproape 6 milioane de dolari.

Banii nu au fost înregistraţi în contabilitatea secretariatului general al guvernului. Este motivul pentru care cercetarea lui Viorel Hrebenciuc, secretar general al guvernului Văcăroiu, se face cu greutate. Pentru aceasta tranzacţie abuzivă, Răzvan Temeşan a fost deja trimis în judecată.

Un alt dosar legat de fostul preşedintele Bancorex este cel al tranzacţiei cu motorină între două societăţi special create de Adrian Costea, Startrade şi Holdinginvest. Între decembrie 1994 – august 1995, susţin procurorii, R.Temeşan a aprobat şi derulat ilegal credite în valoarea de peste 63 de milioane de dolari.

Până acum, Răzvan Temeşan este cea mai importantă figură adusă în justiţie în legătură cu afacerile derulate de Adrian Costea, om de afaceri francez, de origine român.
XS
SM
MD
LG